Jyrki Sipilä Maahanmuutosta - viisaasti

Jättipotti: nuo raavaat miehet Irakista

On se vaan onni, että Suomeen hakeutuu oma-aloitteisesti iso joukko raavaita, työikäisiä miehiä Irakista. Raavaista miehistä on riuskaan työntekoon. Töihinhän he haluavat, koska haluavat elättää tänne pian perässään tulevat perheenjäsenensä ja sukuaan Irakissa. Ja työntekijöitä me tarvitsemme. Elatus- eli huoltosuhde heikkenee Suomessa huimaa vauhtia seuraavat 15 vuotta. Elätettävien määrä suhteessa työikäisten määrään kasvaa huikeasti. Ilman maahanmuuttoa niitä suomalaisia, jotka päivittäin kepeästi tekevät työnsä, hoitavat lapsensa ja huolehtivat vanhuksistaan on päivä päivältä yhä enemmän.

Toki asiassa on iso JOS. Jos irakilaiset työllistyvät, jos onnistumme työllistämään heidät. Tästä puhuivat tänään Aamu-tv:ssä TEM:n Annika Forsander ja Ilmarisen Jaakko Kiander.

Ei ole näet automaattisesti selvä, että maahanmuuttaja työllistyy. Matkassa on paljon mutkia. Osa kurveista johtuu maahanmuuttajasta itsestään, osa tehdystä talouspolitiikasta, osa työnantajista, osa siitä, saammeko ulkomailta taloudellista vetoapua, osa yhteiskuntamme tarjoamista palveluista.

Mutta mitä muita vaihtoehtoja Suomella on kuin yrittää? Yrittää työllistää nuo raavat irakilaiset miehet. Vaikka se onkin risky business. Muualtahan ihmisiä Suomeen ei riittävästi tule. Eikä valtiomme yritä ihmisiä houkutella tänne tulemaan.

Tänne jo tulleiden ja tulevien maahanmuuttajien työllisyysaste pitää saada nousemaan, mielellään tappiin saakka. Sitten viimeistään voimme unohtaa leikkauspolitiikan: sitä ei enää tarvita.

On lottovoitto, että saamme raavaat irakilaiset miehet Suomeen. Mutta jättipottimme pitää panna poikimaan.

P.S. Vaikka kirjoitinkin kepeästi, en tarkoita, että irakilaisten kotouttaminen ja työllistäminen olisi helppoa. Ei se ole. Siitä tulee vaikeaa. 

  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (74 kommenttia)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Toivon, että Jyrki Sipilä muistaisi - kirjoittaapa hän sitten kepeästi vakavasta aiheesta tai vakavasti kepeästä aiheesta - miten hänen kirjoituksensa vaikuttavat niiden raavaiden suomalaismiesten mielissä, jotka myös haluavat työllään elättää itsensä ja perheensä ja joilla jo on suomenkielen + muutaman muunkin kielen taito sekä 1-3 koulutusta/ tutkintoa takanaan, mutta jotka on työelämästä silti irtisanottu.

Kaikkihan eivät voi siirtyä valtiojohtoisen ns. mamu-elinkeinon pariin tai lähihoitajiksi, mutta moni on jo ainakin osa-aikainen omaishoitaja, koska siihen sattuneesta syystä on aikaa...

Ymmärrän sekä kepeässä että painavassa mielessä siirtolaisen potentiaalin ja merkityksen, kun hän alkaa elättää itseään ja/tai työllistämään muita, kuten esim. muualle (Ruotsi, Australia, Saksa, USA jne.) Suomesta siirtolaisiksi tai työkomennukselle muuttaneet. Heistä on aivan oikeasti tullut melkein heti maahantulon jälkeen uuden kotimaan rikkautta: ahkeraa ja tavoitteellista työtä kotijoukkueen vaurastumisen puolesta tekeviä yksllöitä.

Jos Suomi ei kykene yrityksistä huolimatta työllistämään, maalle jää ainoaksi vaihtoehdoksi kertoa se rehellisesti myös tänne tuleville ja opastaa, missä muualla heidän työllistymisensä voisi onnistua. Tosin moni tekee johtopäätöksensä jo paljon aiemmin ja jatkaa matkaansa muualle, kuten tuhannet täällä kotoutumista yrittäneet.

Mikäli taloustilanteemme ei pian parane, edessä on myös etuisuuksien leikkaus varsin nopeassa tahdissa. Aluksi ehkä Tanskan menetelmällä, myöhemmin vähän kroovimmalla...

Arvelen, että niitä mutkia on paljon enemmän kuin nyt edes moni osaa kuvitella. Lisäksi mamu-elinkeinonkin parissa toimivien olisi hyvä kohdata maan taloudellinen todellisuus ja ymmärtää, mitä tarkoittaa se, että Suomi on EU:n ja EMU:n jäsen, mutta ehkei enää niin sitoutuneesti, kuin joskus alkuvaiheessa, jolloin niiden unelmia markkinoitiin suomalaisille kuten nykyisin Suomea kansainvaeltajien lähtömaissa.
EU-unelmatkaan eivät ole toteutuneet, mikä on jo polarisoimassa Euroopan kansoja eri leireihin.

Luovuus löytyy ihmisistä, ei keskitetystä jättibyrokratiasta, kuten Euroopassa ja Suomessa yhä käytännön tasolla luullaan. Jos miehen aatos alkaa sinkoilla, aina löytyy väkeä, jotka taitavat sen tielle verkkojans' heittää... :-) --- Se on ensimmäinen askel aivovuotoon.

Hengenpelastajan ensimmäinen sääntö on se, ettei hän menehdy itse, vaan toimii sydän lämpimänä ja pää kylmänä.

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä

Hieno teksti, jossa oma näkökulmansa, Seppo!

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Luitko Mikko Elon blogin tuolla aiemmin? Siinä on otsikkona "Suomi menossa kohti suurtyöttömyyttä". Miksi tämä jankutus 15-20 vuoden päästä koittavasta valtavasta työvoimapulasta?! Elo lyttää tällaiset ennustajat totaalisesti. Ketä tässä pitäisi uskoa?

Maailman väkiluku lisääntyy 20 vuodessa varmaankin miljardilla, joten eiköhän siitä porukasta löydy tuolloin työvoimapulan, jos sellainen maahamme syntyy(?), paikkaajiksi? Hoiva-alan yksikertaisempiin töihin ei pitkää koulutusta tarvita, ja se ala kai tulee työllistämään enenevässä määrin vanhusmäärän lisääntyessä. Mutta eiköhän tässä työvoimapula-jankutuksessa kannata pistää hieman jäitä hattuun. Katsotaan ensin, että saadaan edes valtaosa suomalaisista työttömistä työllistettyä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Mikko Elon jatkuvaa marmatusta ja muiden syyllistämistä ei kannata lukea jos oma mielenterveys kiinnostaa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

En minäkään Mikko Elon kirjoituksista juurikaan ole hänen kanssaan samaa mieltä, mutta tässä kyseisessä asiassa tämä varmaankin on oikeassa.
Mielenterveyttäni en menetä, vaikka olisi väärässäkin.

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä

Työttömyys Suomessa on valitettavan korkea. Siinä on 100 prosenttia liikaa. Yhteiskuntamme pitäisi hoitaa tämä asia paremmin.

Valitettavasti pitempään työttöminä olleiden kohdalla saattaa ilmetä ns. kohtaanto-ongelma eli työnhakijan tietotaito ja muut ominaisuudet eivät sovi tarjolla oleviin työtehtäviin.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.S;"..ns. kohtaanto-ongelma eli työnhakijan tietotaito ja muut ominaisuudet eivät sovi tarjolla oleviin työtehtäviin."

Ja näillä raavailla(?) irakilaisilla tämä asia on kunnossa?

PS Onkohan tuossa alla olevassa sanomisessasi ajatuskatko, vai pätkiikö itselläni, kun tuo kuulostaa hieman hassulta?

"Ilman maahanmuuttoa niitä suomalaisia, jotka päivittäin kepeästi tekevät työnsä, hoitavat lapsensa ja huolehtivat vanhuksistaan on päivä päivältä yhä enemmän."

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä Vastaus kommenttiin #57

Yleensä kaikilla maahanmuuttaneilla on suhteessa Suomen työmarkkinoihin kohtaanto-ongelma nimeltä kielitaidon puute. Mutta siitä voidaan selvitä koulutuksen ja opiskelun avulla. Myös muista maahanmuuttaneiden ja työmarkkinoiden välisistä kohtaanto-ongelmista voidaan pääsääntöisesti selvitä.

Ko. lauseella tarkoitan sitä, että jos emme saa maahanmuuttajia, joudumme - me työikäiset kantaväestön edustajat siis - huolehtimaan yhä enemmän kaikesta itse, yhä suurempi joukko meistä siis. Vaikeasti vai kepeästi, sen jokainen voi itse arvioida.

Käyttäjän YrjKainulainen kuva
Yrjö Kainulainen

Niin tulee varmasti käymään. Tämä piikki hoiva-alalla on lyhyt aikainen. Suuria ikäluokkia ei syntynyt monen kymmenen vuoden aikana. Ei ole kaukana aika kun hoiva-alaltakin vapautuu paljon työvoimaa muihin töihin. Sairaalat ja terveyskeskukset tarvitsevat tulevaisuudessa muutenkin vähempi henkilöstöä, koska alalle tulee jatkuvasti uusia työtä ja valvontaa helpottavia keksintöjä. Tehtaat tarvitsevat yhä vähempihenkilöstöä, koska robottitekniikka kehittyy ja yleistyy yhä enempi.Kun nämä maahanmuuttajat on saatu koulutettua jollekin allalle, tarve on auttamattomasti ohi. He ovat suurimmaksi osaksi tulevia työttömiä ja eläkeläisiä. Kysymys kuuluukin kuka maksaa edes kohtuullisen elintason kaikille?

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä

Arvioiden mukaan hoivan ja hoidon tarpeessa oleva väestönosamme kasvaa jatkuvasti noin vuoteen 2030 saakka. Minusta se muodostaa ison haasteen. Emme myös tiedä, mitä kaikkia uusia töitä syntyy vastaisuudessa - vaikka automatisaatio, robotisaatio ja digitalisaatio syövät vanhoja. Oletus on käsittääkseni kuitenkin, että uusia työtehtäviä syntyy.

Jaakko Häkkinen

Pelkkä väestöllisen huoltosuhteen paraneminen ei korjaa taloutta. Taloudellinen huoltosuhde kasvaa vain, jos maahanmuuttajat työllistyvät PAREMMIN kuin kantaväestö. Ei ole tapahtunut eikä tule tapahtumaan; toivottavasti joskus kaukana tulevaisuudessa pääsevät edes lähelle.

Eli tällä hetkellä etenkin humanitaariset maahanmuuttajat jatkuvasti huonontavat maan taloudellista huoltosuhdetta, eli elätettävien määrä kasvaa suhteessa nopeammin kuin elättäjien määrä. Työpaikat vähenevät jatkuvasti, ja kantaväestössäkin vallitsee suuri työttömyys.

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä

Sitä tässä yritän sanoa, työllistyä pitää. Mutta kyllä jotkut maahanmuuttaneiden ryhmät ovat työllistyneet jopa paremmin kuin kantaväestö, tosin eivät maahanmuuttaneet yleisesti.

Mutta mitä muuta me voimme paitsi yrittää työllistää ne, joita tänne saadaan, entistä paremmin?

Sillä se on täyttä puppua, että tänne saataisiin riittävä määrä juuri niitä kantaväestöä lähtökohtaisesti paremmin työllistyviä. En ole huomannut, että meille olisi muuttamassa esimerkiksi satojatuhansia saksalaisia tai sveitsiläisiä. Suomella ei ole sellaista vetovoimaa.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Sitä vetovoimaa saataisiin, jos vapautettaisiin markkinoita, laskettaisiin verotusta, supistettaisiin julkista sektoria ja edistettäisiin tutkimusta ja kehitystä. Samalla nämä toimenpiteet edistäisivät työllisyyttä pitkällä tähtäimellä.

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä Vastaus kommenttiin #9

Nämä toimenpiteet saattaisivat auttaa, mutta toisaalta julkisia interventioita ja resursseja niihin tarvitaan, jotta ihmisistä voidaan huolehtia. Se, että jossain paikoissa julkisella sektorilla on tehostamisen ja tiivistämisen paikka, ei tarkoita sitä, että niin olisi koko julkisella sektorilla. Asioiden ideologinen lähestyminen on aina yksipuolista.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Aletaampa purkamaan: Sie sanot että pitäis työllistyä ja pidät näitä irakilaisia lottovoittona Suomelle vaikka heidän työllistymisensä on ollut surkeaa jo silloinkin kun siellä Suomessa oli parempi työllisyystilanne. Olet varmaan asiasta tietoinen kun osaat sanoa, että toiset ryhmät työllistyvät paremmin kuin toiset.

"Sillä se on täyttä puppua, että tänne saataisiin riittävä määrä juuri niitä kantaväestöä lähtökohtaisesti paremmin työllistyviä."
Paljonko se tarve nyt on tällä hetkellä tai viiden vuoden päästä?
Se että sä et usko semmoisia ihmisiä löytyvän ei tarkoita mitään muuta, kuin että aliarvioit ihmisiä. Saihan ruottalaisetki haalattua suomalaisia hirveän määrän ku tarvitsivat ja maksoivat siitä.

Ps. Nykyisellä systeemillä kun harrastetaan sosiaalista maahanmuuttoa(laajennettu pakolaisuus käsite kuin Geneven soppari) niin ei se voi olla kannatavaa, sillä ei näiden ihmisten tarvi lähteä töihin jos eivät halua sillä heille taataan ilmanen elämä. Osalla se menee näin et kitkutellaan menemään kössyköillä ja sossu maksaa sit hautajaisetkin, helpompaa kuin lähteä kotia takaisin.
Suurinosahan varmasti haluaa töihin ja se on yksilöstähän se on itsestä kiinni kuinka motivoitunut on löytämään töitä tai opiskella kieltä. Sillä kaikki ketä tunnen jotka ovat tulleet työluvalla työllistyvät paremmin kuin ihmiset keiden ei ole pakko ja ovat oppineet kielenki helposti siinä töiden ohella.

Mä asun Tukholman Tenstassa ja täällä on paljon näitä ketkä eivät ole hyväksy paikallista kulttuuria ja eivät ole halunneet integroitua paikalliseen elämäntyyliin, ovat tehneet lapsistansakin väliinputoajia jotka nyt koristavat rikostilastoja. Aftonbladetin peittelyt ei enää auta ja siksi SD tulee voittaan vaalit!

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä Vastaus kommenttiin #51

Esimerkiksi Länsi-Euroopasta Suomeen tulleet ovat tavallisesti olleet niitä, jotka ovat työllistyneet suunnilleen kantaväestömme tavoin. Tietenkään ei tiedä koskaan, miten maailma muuttuu, mutta voinee sanoa, ettei ole mitään merkkiä siitä, että saisimme Suomeen esimerkiksi 100 000 saksalaista, brittiä, hollantilaista tai sveitsiläistä.

Suomi oli silloin köyhempi maa kuin Ruotsi ja Suomessa ei ollut töitä ja ikäluokat olivat suuret ja maaseutu joutui monenlaiseen murrokseen. Suomesta oli siis painetta ulospäin. Ja itään- ja eteläänpäin ei päässyt tai haluttu lähteä. Siksi siis Ruotsiin.

Suurin osa tosiaan haluaa töihin, vaikka poikkeuksiakin on, niin kuin kuvaat.

Valitettava tilanne Tenstassa. Kuvaamasi suhtautuminen voi olla joidenkin maahanmuuttaneiden ongelma. Siitäkin on minusta parempi puhua suoraan, jottei se aikaasaa jotain isommin haitallista.

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä

Väestöllisen huoltosuhteen paraneminen antaa meille taloudellista potentiaalia.

Toisaalta meidän täytyy tehdä kilohinnaltaan huikean kalliita vientituotteita, joiden tuotantokustannukset ovat pienet, niin voimme elättää ei-työllistyvätkin.

Ja jos emme mitään yritä, Suomen tulevaisuus on hyvin harmaa. Julkiset palvelut heikkenevät, vaikka verotus kiristyy, ja vanhoista huolehditaan perheissä.

Ilkka Huotari

Tiettävästi Islantiin tuli puolalaisia työmiehiä töihin, eikä oleskelemaan potentiaaliksi.

Näinkin voi toimia.

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä Vastaus kommenttiin #22

On Islannissa muitakin. Pakolaistaustaisiakin. Tiettynä hetkenä tietyt toimialat vetävät, mutta kaikki ihmiset eivät liiku niiden mukaisesti. Pakolaistaustaisetkin työllistyvät, myös meillä. Tosin hitaammin kuin muut. Asia on tutkittu.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #27

Tätä on todellakin tutkittu ja se on todettu Ruotsissakin, jota Suomi jäljittelee. Ruotsilla oli tarjolla paljon teollisia työpaikkoja 1950-1970-luvuilla, jolloin sinne muutti lähinnä eurooppalaisia (myös suomalaisia) töihin. Se hyödytti voimakkaasti Ruotsinkin taloutta.

Myöhemmällä ns. turvapaikkamaahanmuutolla/ -siirtolaisuudella on ollut kielteisiäkin vaikutuksia Ruotsin talouteen ja eräiden kaupunkien ghettoutumiseen, jolloin työttömyys hipoo 40%:a.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Maahanmuuttajat_Ruot...

Tilannetta on poliittisesti korrektisti kuvattu rikkautena - tyyliin "EU ja € ovat menestystarinana vailla vertaa" - mitä se tietyssä merkityksessä voikin olla, mutta tuskin samassa kuin aiempi siirtolaisuus.

Nyt Ruotsi, sen sijaan, että houkuttelisi heitä jäämään, kuitenkin syystä tai toisesta ohjaa aktiivisesti ihmisiä maan läpi Suomeen; ehkä kansainvaelluspaineen ohella myös omista sisäpoliittisista ja taloudellisista syistään?

En tiedä, mitä Jyrki Sipilä ajattelee tällaisen asetelman seurausongelmista, joita olemme paraikaa synnyttämässä. Löytyyköhän nille yhtään vastuunkantajaa aikanaan?
http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/320835-esit...

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä Vastaus kommenttiin #55

Seppo, eikö Ruotsi kuitenkin nytkin ota vastaan enemmän Syyrian/Irakin pakolaisia? Jopa suhteellisesti.

Tietenkään kotouttaminen ei ole helppoa ja ongelmia voi syntyä. Muiden maiden tekemiä virheitä on syytä välttää. Ja kaikissa ihmisjoukoissa on mustia lampaita. En minä väitä, että Suomessa olisi onnistuttu optimaalisesti. Kun joidenkin ryhmien työttömyysprosentit ovat korkeat, niin ei voi millään ilveellä väittää, että on onnistuttu hyvin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Emme ole nähneet kuin vasta alkusoittoa. On täysin ennenaikaista tehdä yhtään mitään johtopäätöksiä irakilaisten maahanmuuton merkityksestä Suomelle.

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä

Tämä on kyllä totta. Mutta kirjoitin tuodakseni asian mielestäni hyvin yksipuoliseen julkiseen käsittelyyn uutta näkökulmaa.

Keijo Kontio

No niin - lähdetään olettamasta ,että Suomi on saanut sykäyksen vuoteen 2017 mennessä ja täällä raukoilla rajoilla asuu 320 000 uudisraivaajaa från Iraq ,Iran , Sumalia , Libya , Syria . Suomen kansantalous on ehtinyt taas velkaantua johonkin 150 miljardiin Euroon ja Kreikka 4 ja Ukraina 2 pukkaa... Suo,kuokka ja Ali Baba taitaa olla ainut ulostulotie tästä ongelmasta.
Kysymys kuuluu kenen alkuasukas intiaanin suomaastot on lahjoitettu Ali Baban suotöllin pystytykseen ,entä kuka takaa miljardien asuntolainat millä Ali Baba rakentaa suotöllinsä seinät ja katon pään päälleen ja käy pitkitetyssä työviikollaan Selman ja Alman maalliset jätökset päivätöinään parempiin astioihin. riittääkö Ali Baban palkka lainanlyhennyksiin ynnä muihin sikayliverotetun kansakuntamme penäämiin verotusvaateisiin. Ali Baballa tuskin on Irakissa lainojensa vakuutena muutama hehtaari hiekka autiomaata omaisuutenaan jonka alla virtaa mustaa kultaa minkä läheinen Amerikkalainen öljy yhtiö paraikaa hyödyntää oman kansakuntansa nouseviin tarpeisiin .
Pysyäkseen hengissä Ali Baba tekaisee muutaman jälkikasvun vuosittain maailmaan jotta hän voi Suotöllitilallaan keskittyä mm. Omatoimiseen luontaistaloudessa elämiseen joka muuten onkin EU-järjestelmän kieltämää rikollista toimintaa. Koska Ali Baban ja hänen kaltaistensa tuoma velkataakka osoittautuu Suomen kansantaloudelle kestämättömäksi hänenkin perheeltään lopetetaan lapsilisien maksu - asiantila joka osui jo kantaintiaaniväestön kohtaloksi jo muutama vuosi aiemmin. Millä nyt Ali Baba ,hänen kolme kantavaimoaan ja jokaisen heidän kasvattamien kuuden lapsen nyt käy - omasta maasta saatavan turpeen polttokin on kiellettyä kasvihuoneilmiötä kiihdyttävien ominaisuuksiensa takia ...

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Paljonko maksaisit irakilaiselle metsurille tai energiapuun karsijalle tunnilta palkkaa, joka on minusta raskasta ulkotyötä ja joka on elänyt hiekka-aavikolla jossa ei ole puun puuta pystyssä.

Millaisista raskaista töistä kirjoitat?

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä

Onhan meillä lukemattomia ammatteja. Ja osa niistä on raskaita. Luonnollisesti on lähdettävä liikkeelle ihmisten kyvyistä ja tavoitteista.

Käyttäjän ollip1 kuva
Olli-Pekka Jalovaara

2 EUR per tunti voisin maksaa.
Mutta sillä edellytyksellä, että töitä tehdään.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Huoltosuhteen haasteita voisi todeta, että meillä on totuttu tasoon, joka on jo vuosikymmenet ollut sataa työikäistä kohden n. 50 lasta ja vanhusta. Jo viidentoista vuoden kuluttua meillä on sataa työikäistä kohden yli 70 lasta ja vanhusta, mutta kuitenkin niin, että lasten määrä on suhteellisesti huomattavan pieni, joka johtaa edelleen huolosuhteen heikkenemiseen jatkossakin.

Maahantulijoita kaivataan kipeästi, vaikkakin työttömyys vaivaa nyt ja varmasti lähivuosina.

Huoltosuhdetta suurempi ongelma on kutenkin vielä työtilaisuuksien puute. Pelkästään nykyisen hyvinvoinnin ylläpito vaatii jo lyhyelläkin aikavälillä vähintään 200.000 uuden yksityisrahoitteisen työpaikan syntymistä maahamme - ja mieluumin varsin pian.

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä

Olen kanssasi ehdottomasti samaa mieltä.

Mikko Jack

Kuulemma suurin osa nykyajan pakolaisista ja Star Trek faneista on onneaan etsiviä nuoria miehiä.

Ei muuta kuin työmaalle Julie Andrews'in promoottorin suosituskirje taskussa:

https://www.youtube.com/watch?v=rW-v0Fq0pMA

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Nyt jo Karusellissakin aktiivisesti puolustetaan kansainvälisen turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttöä. Järjestelmän tarkoituksena ei ole edistää työperäistä maahanmuuttoa taikka korjata vastaanottavien maiden huoltosuhdetta vaan tarjota turvaa ihmisille, jotka pakenevat sodan tai todellisen vainon takia, vrt. holocaust.

Suomeen tulleista maahanmuuttajista tietyt Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tulevat työllistyvät, nepalilaisten ohella, kaikista parhaiten. Syynä saattaa olla se, että heillä on Suomessa kivaa, mihin "kotouttamisella" ei välttämättä ole ratkaisevaa osuutta.

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä

Näin juuri on. Turvapaikat on tarkoitettu pakolaisille. En aja järjestelmän väärinkäyttöä. Totean kuitenkin, että pakolaistaustaisetkin työllistyvät, vaikka hitaammin. Myös meillä. Ja jonkin ajan kuluttua ei ole enää mielekästä puhua kategorisesti työperusteisesti ja pakolaisena Suomeen tulleista, koska ihmiset löytävät uusia rooleja ja sisältöjä elämässään.

Kotouttamisen osuus on nähdäkseni riittävän yleiskielitaidon ja maamme tapojen, käytäntöjen, kirjoittamattomien sääntöjen ja lainsäädännön pääpiirteiden opettaminen. Tähän sisältyy myös työnhaku ja työmarkkinat.

Käyttäjän JuhaniLempiinen kuva
Juhani Lempiäinen

Huoltosuhteemme heikentyminen näkyy konkreettisesti marjametsällä. Omasta yli 60 vuoden mokemuksesta voin sanoa ettei metsään ole jäänyt koskaan niin paljon marjoja kuin tänä syksynä. Siis irakilaiset nuoret miehet vastaanottokeskuksissa säilytyksen sijaan ulkoilemaan ämpäri kourassa eneen lumen tuloa.

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä

Ihan hyvä vinkki vastaanottokeskusten kotouttamistyöhön.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Luen tämän kirjoituksen jotenkin niin, että selität itsellesi ja kollegoillesi miksi panostukset koulutukseen ovat järkeviä ja niitä pitää jatkaa, vaikka tulokset eivät olisi hyviä. Koska ei ole muita vaihtoehtoja. Pitää uskoa mahdottomaan, koska ei ole muita vaihtoehtoja vai onko?

Mitä, jos nämä raavaat miehet, joiden kysyntä on nykytaloudessa hiipunut ja reservissä jo löytyy raavaita ja vähemmän raavaita, velvoitettaisiin laittamaan oman maansa ongelmat kuntoon. Sellainen moraalinen velvoite, koska he ovat tämän maan kansalaisia. Tarttukaa aseisiin ja taistelkaa maallenne rauha. Moni teistä tulee kuolemaan, mutta sitten voitte rakentaa öljymiljardeilla hyvinvointiyhteiskunnan.

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä

No, Suomeen ei ole järin paljon niitä suoraan työperusteisesti tulevia, mihin on monta syytä. Siksi valinnanvaramme ei ole suuri. Eli jos haluamme lisää väkeä pitääksemme Suomen kaikin tavoin vireämpänä. Mutta ei asian hoitaminen täällä helppoa ole, ja työllistyminen on kaiken a ja o.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Milläs työllistät Suomen työelämässä vaikkapa luku- ja kirjoitustaidottoman? Heitä on hyvin suuri osuus mm. työikäisten somalien keskuudessa.

Jos irakilainen ei osaa englantia, miten ja millä kielellä, ennen kaikkea missä ajassa selität hänelle päivän työtehtävät? Siinä ajassa suomea osaava olisi jo ehtinyt tehdä aika paljon. Mutta irakilaiselle kuuluu silti maksaa sama palkka, eikö vain? Jos toimit yrittäjänä, mikä on silloin hänelle kannattava henkilövalinta kun työntekijästä eroon pääseminenkään ei ole Suomessa ihan simppeli eikä halpa juttu?

Sinulla on 3000 maahanmuuttajan kouluttajana näkemystä -- väitätkö, ettei ongelmatapauksia mahdu joukkoon? Kiinnostaisi kuulla, onko joitakin tiettyjä eroja suomalaiseen työvoimaan tässä suhteessa.

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä Vastaus kommenttiin #43

On totta, että somalien joukossa on luku-ja kirjoitustaidottomia. Somaleita kaikkiaan on kuitenkin Suomessa vain noin 17 000. Siis imeväisiä, leikki-ikäisiä, peruskouluikäisiä, ammattikoululaisia ja lukiolaisia, korkeakouluopiskelijoita, työikäisiä, vanhuksia. Siksi en näkisi tätä asiaa kovin mittavana pulmana.

Totta kai työnantaja yleensä valitsee sen työntekijän, joka hänen arvionsa mukaan täyttää tehtävän parhaiten.

En väitä. Mutta maahanmuuttaneiden kouluttaminen (opettaminen ja ohjaaminen) on monin tavoin haasteellista, ja erilaista kuin kantaväestön vastaava. Totean, että kussakin 20 hengen opintoryhmässä melkein vakiomaisesti syntyy tiettyjä ongelmia 2 - 3 opiskelijan kanssa.

Kuten viittasin, eroja kantaväestöön löytyy paljonkin, mutta niitä on mahdotonta käsitellä tässä. Mutta löytyy myös paljon samankaltaisuutta. Esimerkiksi se, että pääsääntöisesti ihmiset haluavat elättää itse itsensä.

anita frisk Vastaus kommenttiin #47

Somaleiden tulo Moskovasta ja Pietarista alkoi jo lähes 30 vuotta sitten, ja suurin osa heistä oli näitä miespuolisia "Siad Barre"-opiskelijoita. Nyt siis jo lähes viiskymppisiä, ja työllisyysprosentti edelleenkin n. 17. Monet julkisella puolella tulkkeina, maahanmuuttokoordinaattoreina tai muuten auttamassa valtion varoin maanmiehiään. Voihan tällainenkin toki bkt:ta kasvattaa, mutta valtion kassaa se ei kartuta. Olen myös ihmeissäni siitä, että yksikään näistä vuosiakin Moskovassa opiskelleista ei puhu venäjää. Millä kielellä somalit siellä opiskelivat, omallaanko? Hieman epäilen. Kuten myös näiden nuorten irakilaismiesten työllistymisahkeruutta. Miksi tehdä mitään kun ilmaiseksikin saa? Perusta pitseria, starttiraha ja alviton pari vuotta pitää firman hengissä vaikkei pitsan pitsaa tee eikä puljua auki pidä. Kun starttiraha on käytetty, firma siirtyy kaverille ja sama homma jatkuu. Tuttu juttu myös päättäjille, mutta onhan se hienoa että kaverit sentään vaivautuvat raapustuttamaan anomuksiaan suomalaisilla jotka jaksavat vielä uskoa että "kyllä, tulimme tänne vain ja ainoastaan tekemään hyvää Suomelle ja suomalaisille ja rakentamaan tätä maata".

Blogisti on aivan varmasti mielestään hyvällä ja oikealla asialla, mutta raadollisesta ihmisluonnosta hän ei tiedä yhtikäs mitään. Eikä vieraista kulttuureista. Ihan kotoisassa EUssakin on kansalaisia, joiden ensisijaisena tarkoituksena on vain hyötyä muiden ihmisten sinisilmäisyydestä. Ja tässähän Suomi on taas mallioppilas. Vaikka kansa ei olisikaan.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä Vastaus kommenttiin #81

On mahdollista, että jotkut somalit ovat opiskelleet Moskovassa esimerkiksi englanniksi.

Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että maahanmuuton ympärillä tapahtuu paljon hämärää ja arveluttavaa, johon maamme viranomaisten tulisi puuttua nykyistä tiukemmin. Vaikkapa maahanmuuttajien yritystoimintaa tulisi valvoa paremmin.

No, olen kohdannut maahanmuuttajia noin 3 000. Tähän joukkoon on mahtunut ihmisiä laidasta laitaan: mukavia ja ikäviä, rehellisiä ja lusmuilijoita, työntekijöitä ja yrittäjiä, köyhiä ja rikkaita, kouluttamattomia ja koulutettuja, lähialueilta ja kaukaa tulleita. Eli kyllä kuvani heistä on suhteellisen monipuolinen ja pinnallista syvempi.

Niitä vieraita kulttuureja, joiden edustajia olen tavannut, on niitäkin ollut yli 100.

kari pullinen

Kansainvälisessä vertailussa Suomi on kotoutumisessa pärjännyt varsin hyvin. Silti näiden raavaiden irakin miesten työllisyysprosentit ovat jääneet alle 30%. On aika vaikea kuvitella, millä keinoin tuohon surulliseen tilastoon saataisiin muutos. Filippiiniläisten työllisyysaste on suurin piirein samaan luokkaa kuin kantaväestön ja nepalilaisten taitaa jopa ylittää sen.
Eikö olisi rehellisempää puhua, että humanitäärinen maahanmuutto on kustannus kansantaloudelle ja kustannuksena tulee pysymään. On poliittinen päätös keitä autetaan ja millä perusteilla. Onko järkevämpää auttaa niitä, jotka ovat päässeet jo Eurooppaan vai tulisiko avun painopiste olla lähtömaissa.
Jos tuo on lottovoitto, niin kuka hemmetti jätti kupongin

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä

Totta, haasteet ovat isot ja riskejä on. Kaikkien maahanmuuttaneiden ryhmien hyväntasoinen työllistyminen on avainasia taloudellisesta näkökulmasta. Avun painopisteen paikkaa on hyvä miettiä. Eikö suurinta osaa Syyrian pakolaisista kuitenkin auteta Syyrian naapurimaissa?

Kuka kupongin jätti? - No, ketkä masinoivat Syyrian sisällissodan, kuka siitä hyötyy?

kari pullinen

hyvin huonosti autetaan. Paul Collierin ajatus siitä, että kaikki laittomat siirtolaiset tulisi palauttaa, on hyvin perusteltu. On vaikea kuvitella huonompaa ja tehottomampaa systeemiä auttaa, kuin nykyinen turvapaikka systeemi. Geneven sopimus on kylmän sodan jäänne, ja sopii erittäin huonosti nykyhetkeen. http://www.socialeurope.eu/2015/07/beyond-the-boat...

meille on tullut hyvin vähän turvapaikan hakijoita Syyriasta. Meillä suurin osa on Tahriib siirtolaisia. pakenevat työttömyyttä. riski ja maksettu raha on sijoitus. jos sijoitus tuottaa, niin yhä useammat sijoittavat. ja kuten sijoituksissa yleensä, liian myöhään sijoittaneet häviävät sijoituksensa

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä Vastaus kommenttiin #52

Otaksun, että hyvin moni Eurooppaan tullut olisi lähtömaassaan saanut siitä rahasta, jonka matkastaan tänne maksoi, sijoituksena paremman tuoton. Jos se raha olisi siis olojen puolesta siellä ollut mahdollista tuottavasti sijoittaa.

Hannu Töyri
Käyttäjän RiikkaMerila kuva
Ritva-Kaarina Merilä

Jos raavaat, työkykyiset irakilaiset miehet haluavat töihin Suomeen, niin miksi he eivät ano oleskelulupaa etsiäkseen töitä, vaan turvapaikkaa? Ei ole papereita? Hmmm.

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä

Mistäpäin maailmaa turvapaikanhakijoita sitten on Suomeen ennen ja nyt tullutkin, kaikilla heistä ei aina ole ollut papereita. He ovat ehkä joutuneet lähtemään äkkiä kotoaan.

Teijo Killström

Eikös ole pikkaisen kaukaa haettua että näinkin moni jatkuvasti joutuu ilman henkilöllisyyspapruja lähtemään kotoaan lopullisesti? Mikä voi olla sellainen tapahtuma joka niin yllättäen tulee ja ajaa tuhansien kilsojen päähän ja niin että torpastaan juuri ja juuri kerkiää ulos mutta edes papruja ei mukaansa saa?
Väitän että tälläiset tapahtumat ovat äärimmäisen harvinaisia ja tähän hätään en keksi ensimmäistäkään.
Kuinka vaikeaa voi olla tunnustaa itselleen että paprut hävitetään ihan tarkoituksella?
Ja kun hävitetään tarkoituksella niin siinä pyritään varmistamaan itselleen jotain sellaista jota ei papereiden kanssa luultavasti saa.
Ei tässä pitäsi olla mitään epäselvää.

Sattumoisen itsellä on kokemusta työn kautta monistakin tänne tulevien maista ja niiden kulttuureista, täällä voidaan toki maalailla ihania visoita miten miten vanhusten vaipat nyt vaihtuvat ja työväkeä pukkaa mutta ei se ole näin.
Olisi syytä ajatella Suomea tulijoiden toiveiden ja kulttuurien kautta eikä suomalaisen kulttuurin ja toiveiden kautta.
Tämän maan systeemit eivät ole rakennettuja suurten massojen tuloa ajatellen vaan hallittuja muutoksia lähitulevaisuutta silmällä pitäen.
Tulijoita tulee riittämään tähän toiveiden tynnyriin, siitä ovat pitäneet huolen Al-Jazeeran ja Al-Arabian jutut joissa Suomea on mainostettu maana jossa eläminen on ilmaista ja jsosa nykyään jaetaan talojakin.
Suosittelen lukemaan Al-Arabian jutun missä kerrotaan Suomen maksavan 1500 € / kk, jakavan lahjoja lapsille ja miten tulijoille annetaan avaimet uuteen taloon.
Juttu on luonnollisesti kuvittu joka mukavasti ryydittää sanomaa paratiisista.

On päivän selvää että Suomen sosiaaliturva tulee romahtamaan ensimmäisenä ja kunhan ensimmäiset tulijat (Jotka eivät ole työllistyneet) alkavat eläköityä niin seuraa lopullinen romahdus.
Siihen väliin tulee mahtumaan sitten väkivaltaa oikein urakalla ja joka puolella.
Joka uskoo että tämä valtio ja ISO9001 standardin mukainen yhteiskunta pystyy vastaanottamaan ja hyödyntämään hallitsemattomasti massoittain kieltä osaamattomia ja pääosin ammattitadottomia tulijoita, saa siihen tietenkin uskoa mutta ei varmaankaan kannattaisi tarjoilla sitä totuuteena.
Ei edes monella "Jos" sanalla täydennettynä.

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä Vastaus kommenttiin #67

Totta kai osalla paperit häviävät tarkoituksellisesti. Kaikissa ryhmissä lienee mustat lampaansa. Mutta toisilla paperit kiireessä jäävät siihen paikkaan, josta on lähdetty pakoon, oikeasti häviävät tai varastetaan matkalla tms.

Samaa mieltä olen siitä, että tulijoiden toiveet ja halut ovat monesti jotain muuta kuin mitä ehkä me - suomalaiset - toivomme. Ja samaa mieltä olen siitäkin, että tämä on järjestelmällemme tiukka koitos. Hallitumpi tapahtumainkulku olisi varmasti useimmista parempi.

Se on valitettavaa, millaisia kuvia media maalailee. Toisaalta takavuosilta muistan sen, kun inkeriläisiä lähtömuuttajia koulutettiin Suomen ulkopuolella: käytetty materiaali antoi vanhahtavan kuvan sekä kielestämme että maastamme. Aina ei ole kyse median tekemisistä.

Heli Hämäläinen

Lähinnä EK on halunnut maahan halpaa työvoimaa. Siksi olisikin kohtuullista jakaa taakkaa. Ehdotan 2% maksua käyttökatteesta jokaiselle yli miljoonan käyttökatteen kehräävälle yritykselle Suomessa. Siitä kustannettaisiin tulijoille ammattikoulutusta sekä asuntoja. Unohtamatta omia asunnottomia, jotka estäävät ghettoontumista.

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä

Kuulostaa harkinnanarvoiselta. Mielestäni työnantajat pitäisi saada kantamaan yhteiskunnallista vastuuta tässäkin asiassa.

Niko Sillanpää

Voinen toistaa eilisen kommenttini:

"Meillä on aivan riittävän suuri retrospektiivinen aineisto sekä Suomesta että muualta EU:n alueelta, että voidaan todeta, että likimainkaan valtaväestön tason työllistyminen on näillä nykyisillä turvapaikanhakijaryhmillä hyvin, hyvin epätodennäköistä ainakin kolmanteen polveen asti.

Eli ei tarvitse arvailla.

Lisäksi matalapalkka-aloilla työskentelevä ei Suomessa ole nykyisessä järjestelmässä juuri koskaan nettoveronmaksaja.

Kuka tahansa, joka väittää tätä nykyistä "kansainvaellusta" vai mikä se poliittisesti korrekti termi nykyään sitten lieneekään julkistaloudellisesti todennäköisesti edulliseksi edes kahden sukupolven aikajänteellä on joko a) niin tyhmä, että hänen ei kannattaisi avata suutaan tai b) valehtelija tai c) psykoosissa."

http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/203132-lotta...

Mitä tulee vaihtoehtoihin, minä näen niitä useampia, mutta mikään niistä ei sisällä todistetusti vaikeasti työllistyvien ryhmien maahanmuuttoa kehitysmaista.

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä

Nähdäkseni se on 1. sukupolvi maahanmuuttajia, joiden kanssa kotoutumiseen liittyvät asiat ovat haasteellisia - esimerkiksi työllistyminen. Tätä näkemystä myös kotouttavat tahot edustavat. Mitä tarkoitat 2. sukupolvella? Hehän eivät ole maahanmuuttajia vaan suomalaisia tai ehkä maahanmuuttajataustaisia suomalaisia.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Irakiin aseilla tuotu demokratia ei ole vielä alkanut toimia.
Suomen asevelvollisuus on tärkeä kun ajattelee mitä voisi vastaavasti tapahtua Suomessa.

Käyttäjän ToniSaari kuva
Toni Saari

Mitä jos ensin koitettaisiin järjestää katot ihmisten päiden päälle ja turvattaisiin yhteiskuntarauha vastaanottopaikoilla, ennenkuin haaveiltaisiin mistään tulevista työvoimavaroista.

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä

Tämä on tietysti se, mitä ihan ensin pitää tehdä - kiireesti. Mutta sitten, jos turvapaikka myönnetään, pitäisi heti aloittaa kotouttaminen. Sitä on aivan turha viivästyttää.

Esa Niemi

Irakilaisia odottaa Suomessa lähinnä työttömyys ja syrjäytyminen.

Sipilä markkinoi vielä todellisuudestaan irrallaan olevaa mielikuvaa köyhissä maissa, että tällä jaetaan upeita omakotitaloja ilmaiseksi tänne tuleville.

ISIS tienaa Sipilän markkinointipuheella ja väkivaltakierre leviää.

Kiitos Jyrkille melko pitkälle objektiivisesta näkemyksestä, mutta minä näkisin ettei näiden ryhmien kotouttamiselle ja työllistymiselle ole edellytyksiä eikä tämä ole oikein onnistunut muuallakaan. Hyvinvointivaltion rahoitus edellyttäisi heidän vielä työllistyvän nettomaksajiksi, joista meillä valtava pula sekä digitalisaation pysähtymistä.

Massatyöttömyys ja työpaikkojen epävarmuus on valitettava tosiasia.

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä

Esa:

Tarkoitit siis Juha Sipilää. Minä en markkinoi mitään köyhissä maissa. Enkä ole, tietääkseni, Juhan sukulainen.

Samaa mieltä kanssasi: haasteet ovat isot.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Tunsin opettajan, joka kurssituksensa päätteeksi yritti osoittaa harjoittelupaikkoja yrityksiin mamuille. Hyvin vaikeaa se oli.

Jossain todettiin, että mamuista merkittävä määrä on yrittäjinä. Liekö nuo paljoa muita kuin kebab-pitseriayrittäjiä. Jotka paikat ammottavat ainakin arki-iltaisin tyhjillään ja niitä jo joka taajamassa kai tarpeeksi. Ja ovatko kaikki nämä yrittäjät oppineet antamaan kuittia palveluistaan.

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä

On totta, että maahanmuuttajat mielellään pystyttävät Suomessa yrityksiä. Se voi johtua monesta seikasta, esimerkiksi siitä, että se on heille tuttua toimintaa jo heidän kotimaastaan. Toinen syy voi olla se, että muuta työpaikkaa voi olla vaikea löytää. Mutta kyllä kaikki maahanmuuttajat yleensä harjoittelupaikat saavat.

Keijo Räävi

Etniset ruokapaikat ovat suosittuja. Muistan kun muutama vuosi takaperin turkkilainen kebab-ravintola avattiin niin se oli täynnä asiakkaita ja se yllätti täysin yrittäjän joka ei ollut varautunut sellaiseen rysikseen.

Eivätkä maahanmuuttajat perusta vain ravintoloita vaan heitä on paljon taloushallinnossa, it-alalla ja palveluammateissa.

Oikeastaan voi sanoa että maahanmuuttajat eivät vieroksu mitään töitä. Jopa miessiivoojia löytyy kasapäin.

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä

Kyllä, maahanmuuttaneita työskentelee nykyisin jo käytännössä kaikissa paikoissa. Ja duunia tehdään siinä kuin muutkin.

Ilkka Vaittinen

Täytyy nyt vielä muistuttaa: "Irakilaiset ja somalit ovat kotoutumisen osalta kaksi epäonnistuneinta maahanmuuttaja-ryhmäämme. Kummassakin työllisyysaste on kroonisesti alle 15%, eikä talouden nousu- ja laskukausilla ole ollut merkittävää vaikutusta tilanteeseen".

Fakta on se että suurin osa näistä siirtolaisista tulevat tänne paremman elintason perässä. Eivätkä mene töihin. Mielestäni on edesvastuutonta mainostaa tätä nykyistä maahantunkeutumista jotenkin positiivisessa valossa. Siihen on saatava loppu. Siinä ei lainanotto auta, kun huoltosuhde menee totaalisesti kieroon

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä

Minusta asian potentiaali pitää kuitenkin nähdä, vaikka on selvä, että sitä potentiaalia pitää monin tavoin jalostaa. Milloin me suomalaiset olemme ennenkään saaneet noukittua rusinat pullasta? Ainahan "puolivalmista" pitää hioa paremmaksi. Sitten se vasta tuo paremman rahan.

Toinen juttu on sitten se, että väkeä tarvitaan, kun porukkamme harmaantuu. Eikä niitä valmiita osaajia ole heti saatavissa meille kymmeniätuhansia.

Jorma Lehmonen

Taas näitä kuplassa elävien huuhaa kirjoituksia. Tämä nyt saapuva porukka ei tule työllistymään millään ilveellä. Ainoat työpaikat ovat julkisen puolen ns mamukiintiöpaikat ja yksityisen puolen tukirahoilla töissä pidettävät. Kyllä on kallista työvoimaa veronmaksajille.

Jos joku voisi edes jollain ilveellä näyttää toteutuneina lukuina tähän mennessä saapuneiden ja esim vaikka 10 v jo maassa olleiden mamujen taloudellisen hyödyn yhteiskunnalle. (pois lukien tietty virolaiset, venäläiset, kiinalaiset, vietnamilaiset jne)Tämä luku on varmasti huimasti negatiivinen laski sen sitten millä mittarilla hyvänsä.

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä

On selvä asia, että maahanmuuttaneen - vaikkapa humanitaarisista syistä Suomeen tulleen - alkuvaihe Suomessa vaatii yhteiskunnalta rahallista panostusta. Tämä asia on selvitetty. Mutta tosiaan maahanmuuttaneiden vähäinenkin työllistyminen alkaa jo vähentää vastaisia eläkemaksujamme. Ja mitä parempaa maahanmuuttaneiden työllistyminen on, sitä enemmän se myönteisesti Suomea siivittää.

Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että tämänhetkinen maahanmuuttotilanne sen vaatimine jatkotoimineen on Suomelle iso haaste.

Yksityisellä puolella maahanmuuttaneet työskentelevät pääosin muuten kuin tuetusti. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun bussinkuljettajina toimii niin paljon maahanmuuttaneita, että liikennöintiä harjoittavat yritykset eivät määräysten mukaan edes voisi saada heidän kaikkien työllistämiseen yhteiskunnan tukirahaa.

Maahanmuuttajien yleinen työttömyysaste on noin 25 prosenttia. Se tarkoittaa sitä, että tänä päivänä hyvin iso joukko aikuisia maahanmuuttaneita käy töissä ja maksaa veroja ja eläkemaksuja. Mutta tietysti tilanne voisi olla parempi.

Jari Rinne

En nyt oikein ymmärrä? Tätä "potentiaalia" "puolivalmista" Irakilaista/somalilaista materiaalia on hiottu 20 vuotta, ja työllisyysaste on edelleen reilusti alle 15%. Onko ratkaisu se että tuplataan maahanmuuton/kansainvaelluksen muodossa nämä "puolivalmisteet", ja jatketaan seuraavat 20 v hiomista? Mites sitten jos sitä parempaa rahaa ei näy?

Käyttäjän JyriSipila kuva
Jyrki Sipilä

Minusta ratkaisu on se, että pyrimme tekemään asiat paremmin ja saamaan heidät paremmin töihin. Se on kieltämättä iso haaste monesta syystä johtuen.

Merja Tapaninaho

Huomenta!

Mukava lukea terävää kielenkäyttöäsi - olisiko kuitenkin aihetta ottaa huomioon poikkeavat mielipiteet? Olen joutunut ahdistelun kohteeksi niin lähijunissa kuin kotikaupungissani. En todellakkaan "toivota raavaita irakilaisia kylään". Mielestäni sohaisit muurahaispesään, ja joku oppineempi voisi jo kysellä virkastatuksesi perään.
Ihmiset alkavat olla väsyneitä kaduilla vallitsevan todellisuuden ja mediarummutuksen räikeään epäkohtaan.
Sinulla on luultavammin naispuolisia sukulaisia; äiti, lapsia,vaimo. Toivotko heille pelkoa kävellä kaduillamme?

hyvää viikonloppua,

Merja Tapaninaho

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

On erittäin valitettavaa ja täysin tuomittavaa, että olet joutunut ahdistelun kohteeksi.

Minäkään en missään nimessä toivota irakilaisia tai keitään muitakaan tänne tulleita Suomeen vain "kylään", yhteiskunnan tuettavaksi. Mielestäni en tee niin oheisessa tekstissänikään. Päinvastoin: totean, että he voivat olla jonkinsortin resurssi, JOS heidät kyetään työllistämään. Kirjoitin tekstissäni tuon sanan "jos" isolla juuri sen tähden.

Minulle ja työvoimaviranomaisille on ollut täysin selvä jo ainakin 25 vuotta, että irakilaiset ovat yksi vaikeimmin Suomessa työllistettävistä ryhmistä. Siksi siis kirjoitin isolla sen JOS-sanan. Sitä en osaa sanoa, tuntevatko esimerkiksi poliitikot tämän asian yhtä hyvin.

Jos luet blogitekstejäni enemmän, näet, että en suinkaan suhtaudu maahanmuuttoon ja siihen liittyviin asioihin yksiselitteisen hyväksyvästi tai pidä niitä automaattisesti hyvinä. Pyrin neutraaliuteen ja asioiden monipuoliseen käsittelyyn.

Tässä tekstissäni käytin tarkoituksella sellaisia latautuneita sanoja kuten lottovoitto. Tarkoitukseni oli synnyttää keskustelua.

Myöskään minä en tietenkään toivo minkäänsortin turvattomuutta mihinkään.

Hyvää viikonloppua sinullekin!

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kyllähän se on aikamoinen lottovoitto päästä tänne yhteiskunnan elätettäväksi. Ei tarvii paljon "paperihommia" tehdä saadakseen elatuksen, niinkuin kuin tämän maan omat kansalaiset joutuvat jatkuvasti tekemään jouduttuaan työttömäksi.

On muuten aika omituista että täällä syntynyt lapsi ei osaa suomen kieltä kouluun mennessään.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Olet oikeassa siinä, että on ihmisiä, jotka pyrkivät poimimaan rusinat pullasta ja hyväksikäyttämään kaikkea sitä, ja vähän ylikin, mitä yhteiskunta suinkin voi tarjota. Sellainen pitää tietenkin karsia pois.

Sitten kun maahanmuuttaja on TE-toimiston asiakas, hän kuitenkin täyttää samat lomakkeet kuin kaikki muutkin.

On totta, että maahanmuuttajien lasten koulunkäynti voi olla vaikeampaa kuin kantaväestön lasten. Tämä saattaa johtua esimerkiksi siitä, että maahanmuuttajaperhe ei tunne suomalaisen koulun käytäntöjä ja kulttuuriamme.

Pete Salminen

Ei sit menny niin kun unelmoit... Huonommin ei kai vois olla?

Toimituksen poiminnat