Jyrki Sipilä Maahanmuutosta - viisaasti

Kotoutumista tulee tehostaa huomattavasti

”Nyt ollaan harjoiteltu sen ensimmäisen sukupolven kanssa. Seuraavaksi pitäisi onnistua tämän toisen kanssa.” Akatemiatutkija Marja Tiilikainen somaleista, HS 25.10.2015.

Aikamoinen lausunto tiedenaiselta. Kyseessä on kuitenkin joukko ihmisiä. Imeväisiä, leikki-ikäisiä, koululaisia, teinejä, nuoria aikuisia, keski-ikäisiä ja vanhuksia. Ihmisiä toiveineen, haluineen ja tavoitteineen, ihmisiä hyvine ja huonoine puolineen. Ei ihmisten kanssa pidä harjoitella. Kun ihmisten kanssa toimitaan, asiat pitää alusta lähtien tehdä tosissaan.

Ensimmäiset somalit saapuivat Suomeen 1990. 25 vuottako tässä on harjoiteltu? Oliko tämä se ensimmäinen sukupolvi? Ja nyt pitäisi onnistua toisen sukupolven kanssa. Ovatko he tämän ensimmäisen sukupolven lapsia vai keitä? Näemmekö 25 vuoden päästä, vuonna 2040, onnistuimmeko?

Minusta tuntuu siltä, että Suomeen muuttaneilla somaleilla eikä heidän täällä syntyneellä suomalaisella jälkikasvullaan ole aikaa odottaa 25:tä vuotta, että joku tulevaisuuden akatemiatutkija pääsee laatimaan selontekoaan siitä, onnistuimmeko me mahdollisesti ja millä lailla. Tulosta pitää saada aikaiseksi paljon, paljon ripeämmin. Vuoden 2012 lopussa Somaliassa syntyneiden, Suomeen muuttaneiden somalien työttömyysaste oli 51 prosenttia.

Ja minusta tuntuu myös siltä, että oikeastaan joka vuosi Suomeen saapuu se toinen sukupolvi maahanmuuttaneita, somaleja tai muita, joiden kanssa meidän pitäisi onnistua. Nykyistä paremmin ja huomattavasti nopeammin kuin neljännesvuosisadassa.

Kotoutuminen on Suomen virallisen näkemyksen mukaan kaksisuuntainen muuttumisprosessi. Sekä maahanmuuttanut että Suomi oppivat toisiltaan. Maa tarjoaa muuttaneelle mahdollisuuksia ja muuttanut edistää omalla toiminnallaan kotoutumistaan.

Suomen täytyy selvästi parantaa tarjontaansa maahanmuuton kasvaessa huomattavasti. Muuttaneilta taas tulee vaatia nykyistä enemmän: he eivät enää voi pitäytyä vanhoissa tavoissaan kymmeniä vuosia. Omaa toimintaa on sopeutettava nopeammin Suomen vaatimuksiin.

Harjoitteluun ei ole enää kenelläkään varaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat