Jyrki Sipilä Maahanmuutosta - viisaasti

Yes, Suuri Valkoinen Bwana*!

Maahanmuuttokeskustelussa törmää asioiden outoon yhdistämiseen: maahanmuuton vastustaminen nähdään rasismina ja maahanmuuton kannattaminen rasismin vastakohtana.

Tosiasiassa rasismi ei ole maahanmuuton vastustamisen ehdoton kulmakivi. Maahanmuuton vastustamisen tiimoilla rasistisuutta ja rasismia tosin ilmenee joidenkin maahanmuuton vastustajien retoriikassa ja toimissa.

Mutta maahanmuuton kannattamisen suora vastakohta rasismi ei missään tapauksessa ole. Sen suora vastakohta on maahanmuuton vastustaminen. Näin ollen maahanmuuton kannattaminen ei ole yhtä kuin ei-rasismi.

Itse asiassa maahanmuuton kannattaminen voi olla rakenteellisesti syrjivää ja rasistista silloin, kun johonkin maahan otetaan paljon maahanmuuttajia sellaisessa yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa kyseinen maa ei kykene vuosikausiin tarjoamaan maahan otetuille ihmisille eväitä, joiden avulla nämä voivat rakentaa elämäänsä eteenpäin. Tällöin maahan muuttaneet ikään kuin pysyvästi asetetaan kantaväestöä heikompaan asemaan. Tämä kehitys on Suomessakin vähintään alkanut.

*Bwana tarkoittaa swahilin kielessä isäntää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat