Pakolaiskiintiö moninkertaiseksi ja tulijoille vahvempi velvoite kotoutua

Tykkäsin Facebookissa Syyrian tilanteesta kummunneesta Emma Karin, Li Anderssonin, Eva Biaudet´n ja Erkki Tuomiojan vaatimuksesta koskien Suomen pakolaiskiintiön nostamista.

Pakolaiskiintiömme on pieni. Kiintiöpakolaisia on meille otettu vuodesta 2001 lähtien tavallisesti 750 vuosittain. Ihan viimevuosina määrää on Syyrian takia nostettu 1 050:een. Pakolaiskiintiömme voisi muutamana lähivuonna olla viisinkertainen. Suomen kantokyky riittäisi. Ja Suomi vastaanottaisi UNHCR:n pakolaisiksi varmistamia ihmisiä.

Pakolaisten vastaanottaminen ja ensimmäisen suojan antaminen heille on kuitenkin vasta pakolaisten maahan kotoutumisen hyvin lyhyt ensimmäinen vaihe.

Jotta Suomi kykenisi kotouttamaan nykyistä suuremman määrän kiintiöpakolaisia, turvapaikanhakijoita ja ylipäänsä maahanmuuttajia, maassamme harjoitettava kotouttaminen tarvitsee olennaisia lisäresursseja sekä reipasta uutta otetta. Lisäksi Suomi tarvitsee myös selvän taloudellisen käänteen: kansantalouden täytyy piristyä, viennin vetää ja työmarkkinoiden samoin. Muuten meille muuttaneet jäävät vääjäämättä tyhjän päälle.

Reipas uusi ote merkitsisi maahanmuuttaneiden nykyistä suurempaa velvoittamista kotoutumiseen. Joitakin maahanmuuttaneiden ryhmiä voitaisiin vaatia päivittämään heidän omat kulttuuris-uskonnolliset toimintatapansa nykyaikaisiksi. Sen jälkeen he voisivat hyödyttää yhteiskuntaa nykyistä enemmän; he esimerkiksi työllistyisivät paremmin. Tällöin myös suuri yleisö hyväksyisi heidät helpommin. Siihen, että joidenkin ryhmien jäsenet elävät Suomessa vuosikymmeniä käytännössä yhteiskunnan ulkopuolella, meillä ei pitäisi olla varaa.

jyrkisipila
Helsinki

Olen valtiotieteilijä ja toiminut maahanmuuttotyössä koulutusalalla 1990-luvun alusta lähtien. Työssäni olen kohdannut noin 3 500 eri puolilta maailmaa eri syistä Suomeen muuttanutta ja ohjannut heitä heidän opiskeluperiodinsa ajan. Näistä ihmisistä ehkä puolet on ollut muslimeja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu