Jyrki Sipilä Maahanmuutosta - viisaasti

Pakolaiskiintiö moninkertaiseksi ja tulijoille vahvempi velvoite kotoutua

Tykkäsin Facebookissa Syyrian tilanteesta kummunneesta Emma Karin, Li Anderssonin, Eva Biaudet´n ja Erkki Tuomiojan vaatimuksesta koskien Suomen pakolaiskiintiön nostamista.

Pakolaiskiintiömme on pieni. Kiintiöpakolaisia on meille otettu vuodesta 2001 lähtien tavallisesti 750 vuosittain. Ihan viimevuosina määrää on Syyrian takia nostettu 1 050:een. Pakolaiskiintiömme voisi muutamana lähivuonna olla viisinkertainen. Suomen kantokyky riittäisi. Ja Suomi vastaanottaisi UNHCR:n pakolaisiksi varmistamia ihmisiä.

Pakolaisten vastaanottaminen ja ensimmäisen suojan antaminen heille on kuitenkin vasta pakolaisten maahan kotoutumisen hyvin lyhyt ensimmäinen vaihe.

Jotta Suomi kykenisi kotouttamaan nykyistä suuremman määrän kiintiöpakolaisia, turvapaikanhakijoita ja ylipäänsä maahanmuuttajia, maassamme harjoitettava kotouttaminen tarvitsee olennaisia lisäresursseja sekä reipasta uutta otetta. Lisäksi Suomi tarvitsee myös selvän taloudellisen käänteen: kansantalouden täytyy piristyä, viennin vetää ja työmarkkinoiden samoin. Muuten meille muuttaneet jäävät vääjäämättä tyhjän päälle.

Reipas uusi ote merkitsisi maahanmuuttaneiden nykyistä suurempaa velvoittamista kotoutumiseen. Joitakin maahanmuuttaneiden ryhmiä voitaisiin vaatia päivittämään heidän omat kulttuuris-uskonnolliset toimintatapansa nykyaikaisiksi. Sen jälkeen he voisivat hyödyttää yhteiskuntaa nykyistä enemmän; he esimerkiksi työllistyisivät paremmin. Tällöin myös suuri yleisö hyväksyisi heidät helpommin. Siihen, että joidenkin ryhmien jäsenet elävät Suomessa vuosikymmeniä käytännössä yhteiskunnan ulkopuolella, meillä ei pitäisi olla varaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Pakolaiskiintiömme voisi muutamana lähivuonna olla viisinkertainen. Suomen kantokyky riittäisi".

Mikään ei ole mahdotonta sille, joka ei joudu maksumieheksi, vaan saa tuosta elantonsa.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

On tietysti totta, että maahanmuutto tuo Suomessa toimeentulon monille ihmisille. Toisaalta maahanmuuttoa myös tarvitaan. Jokainen todennäköisesti tietää paljonkin asioita, jotka eivät nykypäivänä hoituisi ilman maahanmuuttajia. Näin on ainakin pääkaupunkiseudulla. Ja monessa pienemmässäkin paikassa.

On myös totta, että kovin suuria määriä maahanmuuttajia Suomen on hyvin vaikea vastaanottaa lyhyen ajan sisällä. Tässä mielessä soisin, että poliittiset päättäjät kertoisivat esimerkiksi näkemyksensä siitä, miten EU:n, Suomen ja suomalaisten tulee valmistautua Afrikan väestönkasvun Euroopalle vastaisuudessa aiheuttamaan paineeseen.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Se onkin jännä, että kun tai jos minä kirjoitan tästä aiheesta näin, se kauhistuttavaa rasismia, jopa natsismia. Maassa maan tavalla, tiivistettynä. Sitten hyökkää erinäiset ryhmät kimppuun, jotka sanovat soo-soo, monikulttuurisuus on rikkaus.

Juuri näihän pitäisi tehdä. Kertoa, miten meillä tehdään. Ota tai jätä. Näin se tapahtuu muuallakin, on vain sopeuduttava sinne minne on mennyt. Omien kulttuuristen tapojen jättäminen sinne mistä on paennut tai lähtenyt turvaa hakemaan, olisi paras keino sopeutua. Näinhän se asia tulisi ilmaista. Rituaalit, tavat ja uskomukset liitettynä uskontoihin ovat vaarallisimpia ja isoimpia esteitä kotiutumiselle. Naiset pitäisi saada pois kodeistaan, kielen oppimiseen tulisi olla velvoite, ei halusta kiinni. Tähän liittyy myös pukeutumisasiat. Huivi on Ok, mutta muu peittävä ja varsinkin kasvot peittävä pukeutuminen ei edistä länsimaisiin tapoihin ja ihmisiin tutustumista.

Koetetaan selviytyä tästä viimeisestä turvapaikkahakemusten erästä kunnialla. Jatkossa Suomeen vain suoraan pakolaisleireiltä olevia pakolaisia.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

On ainoa realistinen vaihtoehto edetä sen mukaan, miten vastaanottavassa maassa asiat keskimäärin tehdään. Opitusta poisoppiminen on toki vaikeaa ja voi ottaa aikaa. Nykyistä enemmän velvoittavuutta maahanmuuttajien suuntaan pitää kuitenkin kohdistaa, vaikka heitä ei täysin suomalaisiin haluttaisikaan sulauttaa. Velvoittavuuden lisääminen lienee pitemmällä tähtäimellä niin ihmisen itsensä kuin hänen etnisen ryhmänsäkin etu.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Meidän pitäisi ensin itse muuttua ja vasta sitten vaatia sitä muilta mm. muuttaa työmarkkinat sellaisiksi, että edes omat nuoremme työllistyvät ja vietävä maamme keskenjäänyt sekularisaatioprosessi loppuun.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Tämä on totta: Suomessa pitäisi monia, monia asioita parantaa. Ja omaa väestöämme ei missään tapauksessa saa unohtaa, vaikka maahanmuuttoa Suomeen kohdistuisikin. On erittäin surullista, miten heikosti hyvin monen suomalaisen nuoren asiat ovat tänä päivänä.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Reipas uusi ote merkitsisi maahanmuuttaneiden nykyistä suurempaa velvoittamista kotoutumiseen."

Mitä tuo velvoittaminen tarkottaisi? Jos ei kotoudu, niin tulee lähtö maasta? :D Eiköhän se menisi tyyliin että "Jos kotoudut niin saat jäädä, mutta jos et kotoudu, saat jäädä siitä huolimatta".

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Tarkoitan tällä "reippaalla uudella otteella" sitä, että yhteiskunta vaatisi maahanmuuttajalta jonkin verran nykyistä enemmän hänen omaksi hyväkseen koituvaa kotoutumiseen tähtäävää aktiivisuutta.

Kaikki eivät varmasti kotoudu ikinä. Näin ovat jotkut tutkijat todenneet. Toisaalta jokin kohtuullinen määrä kotoutumista voi riittää. Nimittäin sellainen määrä kielen, kulttuurin ja tapojen tuntemusta, joka riittää siihen, että kykenee opiskelemaan, tekemään töitä ja huolehtimaan läheisistään.

Suomella ei nähdäkseni ole myöskään aihetta tukea - esimerkiksi ne sallimalla - vanhahtavia kulttuurisia käytäntöjä, jotka estävät kotoutumisen.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Ja mitä jos tuo aktiivisuus ei KÄYTÄNNÖSSÄ toteudu? Mitä penaltia siitä pitäisi tulla?

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä Vastaus kommenttiin #9

Tämä on hyvä kysymys. Olen sitä mieltä, että jotain seuraamuksia pitäisi tulla, mikäli yksilö ei pyri edistämään omaa kotoutumistaan. Millaisia ne sitten olisivat, on toinen asia. On selvä, että velvoite, jonka täyttämättä jättämisestä ei koidu mitään seuraamusta, ei ole aito velvoite.

Toimituksen poiminnat