Kouluttamaton maahanmuuttaja on edusmiestensä vanki

Kotoutumislain yleisen tulkinnan mukaan kunkin maahanmuuttajan tulee edistää omaa kotoutumistaan Suomeen. Urbaanijärjen mukaan tämä tuntuukin järkevältä tavoitteelta. Lähtökohtahan useimmiten on näet se, että Suomeen saapuva henkilö kuuluu pieneen etniseen ryhmään. Tällöin kaikinpuolinen nopea kotoutuminen keskiverto-Suomeen on olennaista, jotta tämän henkilön elämä Suomessa sujuu parhaalla mahdollisella tavalla.

Koska liki 100 prosenttia Suomen työpaikoista on suomen- tai ruotsinkielisiä, pitäisi näistä jommankumman kielen toimiva taito saavuttaa mahdollisimman nopeasti. Koska Suomi on tasa-arvoinen yhteiskunta, jossa naiset ovat käyneet yleisesti töissä kodin ulkopuolella jo vuosikymmeniä, pitäisi tällaista ajattelua ja toiminnan mallia edistää voimakkaasti monien etnisten ryhmien keskuudessa. Koska suomalainen yhteiskunta pyrkii arjessaan olemaan pitkälti uskonnoton, pitäisi hyvin vahvassa uskossa olevien maahanmuuttajien ajattelua pyrkiä virittämään tämän miltei uskonnottoman arjen aaltopituudelle.

Tästä kaikesta huolimatta päivittäiset havainnot maahanmuuttajista kertovat, että Suomessa elää etnisiä ryhmiä, joiden keskuudessa kotoutuminen ei mainituissa asioissa ole sujunut niin hyvin kuin soisi. Tuntuu myös siltä, että useat näiden ryhmien jäsenet eivät mainittujen asioiden suhteen käytännössä pyri edistämään omaa kotoutumistaan, vaikka nämä ihmiset ja ryhmät ovat saattaneet elää Suomessa jo vuosikymmeniä ja kaikkien mainittujen asioiden pitäisi olla heille mitä tutuimpia. Huolestuttavinta tämä on nimenomaan näiden ryhmien monien tavallisten jäsenten kannalta. Useat heistä saattavat jäädä tosiasiassa kaikin tavoin osattomiksi suhteessa suomalaiseen yhteiskuntaan. He eivät saa työtä. He eivät kykene viemään perheitään eteenpäin, esimerkiksi auttamaan lapsiaan näiden koulutaipaleella. He eivät tiedä, mistä hakea apua, jos heitä kohtaa suurempi ongelma ihmissuhteissa tai perheessä. He jäävät ikuisesti miltei vain ja ainoastaan oman etnisen ryhmänsä sosiaalis-kulttuuristen käytäntöjen piiriin.

Mistä kummasta tällainen kotoutumisen estyminen sitten kiikastaa? Mikä tai kuka ei salli näiden ryhmien jäsenten kotoutuvan Suomeen nykyistä paremmin? Yksi mahdollinen selitys on se, että näiden etnisten ryhmien edusmiehet ja -naiset eivät tosiasiassa pyri edistämään ryhmiensä jäsenten nopeaa kotoutumista vaan pitävät kiinni ryhmiensä ikiaikaisista sosiaalis-kulttuurisista käytännöistä, sillä he haluavat säilyttää valta-asemansa suhteessa ryhmiensä jäseniin.

Koska hyvä ja nopea kotoutuminen on koko yhteiskunnan etu, tuntuu siltä, että viranomaisten tulisi selvittää asia ja tarvittaessa puuttua siihen.

jyrkisipila
Helsinki

Olen valtiotieteilijä ja toiminut maahanmuuttotyössä koulutusalalla 1990-luvun alusta lähtien. Työssäni olen kohdannut noin 3 500 eri puolilta maailmaa eri syistä Suomeen muuttanutta ja ohjannut heitä heidän opiskeluperiodinsa ajan. Näistä ihmisistä ehkä puolet on ollut muslimeja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu