Jyrki Sipilä Maahanmuutosta - viisaasti

Sauli Niinistö: maahanmuutto turvallisuusuhkana

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lausui pari päivää sitten, että Euroopan suurimmat turvallisuusuhat ovat "terrorismi, maahanmuutto ja Venäjä ja se, mitä tapahtui Krimillä ja Ukrainassa". Vielä tarkemmin ottaen Niinistö puhui mainittujen asioiden yhdistelmästä.

Mitä Niinistö mahtoi tarkoittaa tässä yhteydessä maahanmuutolla? Sitäkö, että pakolaiset Syyriasta, Irakista ja muista islamilaisista maista islamisoivat koko Euroopan parissa viikossa? Sitäkö, että Eurooppa ja sen maat eivät taloudellisesti kestä enää yhtäkään miljoonaa uutta pakolaista? Sitäkö, että eurooppalainen tasa-arvokäsitys murtuu yhdessä yössä pakolaisten tultua? Enpä usko. Tällaista retoriikkaa viljelee muuan Hakkarainen vertaisineen, ei tasavaltamme presidentti.

Arvaan, että tasavallan presidentti Niinistö tarkoitti sitä, että lisääntyvä maahanmuutto voi voimistaa edelleen EU:n natinaa liitoksissaan ja jopa aikaansaada EU:n hajoamisen. EU:n hajoaminen olisi käytännössä kaikille EU-maille turvallisuusuhka. Toisille niistä se olisi pienempi sellainen, toisille suurempi. Suomi kuuluu näihin jälkimmäisiin. Siksi Suomen pitää edistää EU-tasolla kaikkia sellaisia maahanmuuttoa koskevia toimenpiteitä, joiden avulla maahanmuutto pysyy hallinnassa, toki maahanpyrkijöiden ihmisoikeuksia kunnioittaen. Olisi hyvä, jos tällainen politiikka saisi kaikkien suomalaisten tuen. Kolikon toinen puoli kun voi olla se, että EU hajoaa ja Suomen turvallisuus heikkenee olennaisesti ja maailman pakolaisia voidaan auttaa nykyistä selvästi vähemmän. Ja kaikkien hyvinvointi kärsii.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

On häpeällistä, että tasavallan presidentin puheita pitää tuolla tavoin selitellä. Suomen kansainvälinen asema on ilmeisesti aika huono, kun tuollainen kädenojennus Trumpille tarvitaan.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Tasavallan presidentti selittää puheitaan varmasti mieluusti itse, jos katsoo sen tarpeelliseksi. Itse käyn ainoastaan hänen puheensa nostattamaa keskustelua. Minun on vaikea nähdä, mistä kädenojennuksesta Trumpille tässä asiayhteydessä on kyse. EU natisi liitoksissaan maahanmuuton tähden jo ennen Trumpia, tekee sitä nyt ja myös jatkossa, jollei asioita saada hallintaan. Tästä minä olen huolissani - ja nimenomaan Suomen näkökulmasta, ja sen lisäksi siitä näkökulmasta, miten pakolaisia voidaan auttaa, jos EU hajoaisi.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Täytyy olla todellakin sokea, jos ei näe hallitsematonta maahanmuuttoa turvallisuusuhkana.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä Vastaus kommenttiin #3

Uusi syksyn 2015 ja vuoden 2016 tasoinen maahanmuutto saattaisi tosiaan muodostua EU:lle uhaksi, joka saisi EU:n jopa hajoamaan, mistä seuraisi selkeitä turvallisuuspoliittisia ongelmia esimerkiksi Suomelle. Suoraa sisäistä turvallisuusuhkaa sellainenkaan maahanmuutto tuskin EU-maissa aiheuttaisi.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Oletko huolissasi siitä, että Suomen voimavarat ovat kovilla ja panostus maahanmuuttoon on pois mm. suomalaisten syrjäytyneiden koulutuksesta vai oletko huolissasi vain EU:sta ja pakolaisista (joista henkilökohtaisen vainon takia lähteneitä on vain murto-osa)? Olen ymmärtänyt, ettei Välimeren yli tapahtuvaan liikkeeseen ole saatu edelleenkään mitään oleellista muutosta. Se yksistään tulee johtamaan isoihin ongelmiin. Aikaa myöten myös pohjoisessa Euroopassa. En näe muuta mahdollisuutta kuin tehdä Trumpit/Australiat ja estää nykyinen meno joko yhdessä EU:n puitteissa tai kansallisvaltiopohjalta.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä Vastaus kommenttiin #5

Kyllä. Olen huolissani siitä, että Suomen voimavarat ovat kovilla. Siihen ovat vaikuttaneet olennaisesti viimeiset kahdeksan heikon talouden vuotta, jotka edelleen jatkuvat, sekä maamme jatkuvasti heikentyvä huoltosuhde eli työikäisten vähenevä osuus väestöstä.

Panostus johonkin asiaan on aina poissa jostain muusta, silloin kun jaettavissa oleva kakku ei samanaikaisesti kasva. Toisaalta poliittisesti päätetään, miten kakku kulloinkin jaetaan. Se voitaisiin jakaa eri tavoin kuin se nykyään jaetaan.

Olen huolissani EU:sta siksi, että jos EU oikeasti hajoaisi, Suomi joutuisi välittömästi turvallisuuspoliittisiin ongelmiin. Monesti on näet arvioitu, että Suomen turvallisuusasema on pitkälle myönteisesti ratkennut jo EU-jäsenyyden myötä.

Humaanista näkökulmasta olen huolissani pakolaisista. Heitä todennäköisesti kyettäisiin auttamaan huonommin, jos EU:ta ei olisi.

On totta, että läheskään kaikki, jotka hakevat turvapaikkaa, eivät ole siihen oikeutettuja. Tämä johtuu siitä, että he ovat lähteneet hakemaan parempaa tulevaisuutta ja elantoa ja ovat siis siirtolaisia, eivät pakolaisia. Heidän liikkeelle lähtönsä, mikä on inhimillisesti ymmärrettävää, valitettavasti heikentää oikeiden pakolaisten asemaa - ja suuren yleisön mielikuvaa näistä jälkimmäisistä. Kaikilla toki on oikeus ilmoittaa hakevansa turvapaikkaa, jolloin heidän asiansa otetaan virallisesti käsiteltäväksi.

Olet oikeassa Afrikasta Välimeren ylitse tapahtuvan maahanmuuton suhteen. Se todella pitää saada hallintaan. Tähän pitäisi pyrkiä yhdessä muun EU:n kanssa. Sitä tasavallan presidentti Sauli Niinistökin käsittääkseni tarkoittaa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #6

Libyan hävittäminen oli kohtalokasta.
Assadin poistaminen olisi myös kohtalokasta ja täytyy toivoa että Trump ja Putin yhdessä jotenkin auttavat Syyriaa kun europalla ei ole sananvaltaa.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä Vastaus kommenttiin #7

Tilanne on tosiaan erittäin kimurantti niin Lähi-idässä kuin Pohjois-Afrikassa. Täytyy toivoa kaikilta asioihin osallisilta malttia, kaukonäköisyyttä ja viisautta. Tilanteen kärjistyminen ja eskaloituminen todennäköisesti aiheuttaisi ennennäkemättömän paineen Eurooppaa kohtaan.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #6

Kun järjestelmää on kerran opittu väärinkäyttämään, väärinkäyttö vain yleistyy jatkossa. Elintasosiirtolaiset siis väärinkäyttävät hädänalaisille tarkoitettua järjestelmää, eivätkä käytä niitä laillisia reittejä, joita heidän kuuluisi käyttää. Siksi järjestelmän vuoto on tukittava ja ihmissalakuljetusbisnekseen puututtava. Käytännössä se tapahtuu niin, ettei turvapaikkaa saisi enää hakea täältä paikan päältä, vaan pitäisi mennä oikeiden pakolaisten sekaan UNHCR:n pakolaisleireille, mistä oikeasti hädänalaisia pienissä määrin voitaisiin ottaa Eurooppaan.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä Vastaus kommenttiin #10

Järjestelmää varmasti pyritään väärinkäyttämään ja pienin osin siinä onnistutaankin. Ne, jotka ovat esimerkiksi Suomesta saaneet turvapaikan tai yleensä suojelua, ovat kuitenkin käyneet niin tiheän kamman läpi, että ovat hyvin todennäköisesti oikeasti sitä, mitä ovat. Väärinkäyttöyrityksethän pysähtyvät viranomaisselvityksiin. Se on kuitenkin ikävää, että siirtolaiset kuormittavat viranomaisia, kun pitäisi huolehtia oikeista pakolaisista.

Ihmissalakuljetukseen tosiaan pitäisi puuttua.

Ehkä jotain sentyyppistä, mitä ehdotat, pitäisi tehdä, määriin kantaa ottamatta. Sellainen kuitenkin vaatisi huomattavia panostuksia EU:lta, esimerkiksi UNHCR:n toimintaan.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Juuri paniikkireaktio maahanmuuttoon, joka loisi lisää paineita kriisialueille, l i s ä i s i pakolaiskriisiä ja sen kaikenlaista hallitsemattomuutta.
Samoin liioitellut uhkakuvat suhtautumisessa maahanmuuttajiin , jotka lisäävät kriisitunnelmaa Euroopan sisällä.
Mitä enemmän näitä kahta painetta lisätään, sitä todennäköisemmin seuraa väkivaltaa ja sitä vakavampaa se on.

Mitään taloudellista tai sosiaalista tai kulttuurista hyvää niin ei voi aikaansaada.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Panikoitumista kaikessa pitää tosiaan välttää. Siitä ei ole mitään hyötyä. Kansainvälisten kriisien ratkaisu ja niiden jälkien hoito on suuren mittakaavan pitkäjänteistä toimintaa.

Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että uhkakuvien lietsonta on turhaa. Monesti maahanmuuttajat kyllä tuovat mukanaan erilaisia haasteita, mutta niistä voidaan selvitä.

Ja maahanmuutto tuo myös hyvää. Se on tuonut sitä paljon Suomen historian kuluessa.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

On aika alkaa vakavasti toivoa ja toimia että Suomeen saadaan toisenlainen presidentti.

Sauli Niinistön ajattelu on pinnallista ja analyysi köykäiatä.

Joutuuko kääntämään toiveet peräti Pekka Haaviston suuntaan? Vai kenen?

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

En laatinut tekstiäni kannanotoksi presidenttikilpaan. Minusta Sauli Niinistö tässä tilanteessa esitti perustellun ja realistisen arvion Euroopan turvallisuustilanteesta. Oma tulkintani hänen arviostaan on tietysti vain ja aìnoastaan omani.

Toimituksen poiminnat