Jyrki Sipilä Maahanmuutosta - viisaasti

Kuntavaalit ovat maahanmuuttovaalit - ainakin suurissa asutuskeskuksissa

Viime aikoina muutamat kuntavaaliehdokkaat ovat päivitelleet sitä, että heiltä on tivattu vastauksia maahanmuuttoasioissa. Nähdäkseni tässä ei ole mitään outoa, sillä maahanmuutto Suomeen jatkuu ja ehkä hieman kasvaakin. Ainakin maamme suurimmissa asutuskeskuksissa, joihin maahanmuuttajat perinteisesti sijoittuvat, kuntavaalit ovat mitä suurimmassa määrin maahanmuuttovaalit.

On tietysti monessa mielessä surullista, mikäli kansalaiset ovat käyttäytyneet kuntavaaliehdokkaita kohtaan asiattomasti tietäessään ehdokkaiden ja heidän puolueidensa edustavan eri näkemyksiä maahanmuuttoasioissa kuin itsensä.

Kansalaisilla on kuitenkin oikeus saada tietää puolueiden ja ehdokkaiden kannat maahanmuuttoasioissa ja ilmaista ehdokkaille maahanmuuttoa koskevat huolensa. Jos suuren asutuskeskuksen kuntavaaliehdokas ei osaa ottaa asioihin kantaa tai perustella näkemystään järkiperäisesti, hän lienee tehnyt väärän valinnan asettuessaan ehdokkaaksi. Se, että maahanmuuttajat eivät pääsääntöisesti saavu Suomeen väliaikaisesti vaan jäädäkseen tänne, tekee maahanmuuttoasioista olennaisesti kuntavaalikysymyksiä.

Esimerkiksi Helsinkiin kohdistuva muutto on ehkä yli 5 700 henkilöä vuosittain tästä päivästä hamaan tulevaisuuteen. Neljän vuoden vaalikaudessa siis noin 23 000 ihmistä. Tällöin nykyhelsinkiläisillä on oikeus, ja osallisina kuntalaisina oikeastaan jo velvollisuus, kysyä helsinkiläisiltä kuntavaaliehdokkailta

  • kuinka ja miten nopeasti Helsinkiin asettuvat maahanmuuttajat työllistetään

  • kuinka ja miten nopeasti heidät kieli-, perus- ja täydennyskoulutetaan

  • mihin heidät asutetaan, mitä vaikutuksia maahanmuutosta aiheutuu asuntomarkkinoille 

  • miten eri väestöryhmien välisiä, myös etnisten ryhmien keskinäisiä, jännitteitä lievennetään

  • miten nopeasti tulijoista tulee nettomaksajia

  • miten paljon lyhyen aikavälin kustannuksia tästä kaikesta koituu

  • ovatko nämä veroeurot poissa varhaiskasvatuksesta, lasten ja nuorten kouluttamisesta, nuorten työllistämisestä, infrastruktuurin ylläpidosta vai mistä – eli mikä on ehdokkaan ja puolueen tekemä arvovalinta?

Olen huolissani ehdokkaiden selvästä perehtymättömyydestä maahanmuuttoasioihin. Eri puolilta poliittista kenttää on tämänhetkisessä kuntavaalitaistossa sinkoillut maahanmuuttoa koskevia tyhjiä lausahduksia, esimerkiksi yhden tapauksen nojalla tehtyjä perusteettomia yleistyksiä.

Yleisemmin olen huolissani siksi, että jos talous ei käänny merkittävästi ja pitemmäksi ajanjaksoksi parempaan, niin työpaikkoja ei synny ja myös maahanmuuttajista tulee pitkäaikaistyöttömiä, ja lisäksi siksi, että valtio parhaillaan leikkaa koulutuksesta kaikkialta.

Maahanmuuttoasioissa kuntapolitiikka kytkeytyy vahvasti valtiolliseen politiikkaan ja siten myös Suomen EU:n piirissä harjoittamaan politiikkaan ja kansainväliseen politiikkaan yleensä.

Onneksi kansalaisilla on vielä viikko aikaa panna ehdokkaat puntariin myös näissä asioissa.

P.S. Vuoden 2016 alussa Helsingissä oli ulkomaalaistaustaisia 89 878 eli 14,3 prosenttia väestöstä. Vuoteen 2030 mennessä heidän määränsä on arvioitu kohoavan 164 000 – 170 000 henkeen, noin 23 prosenttiin. (Helsingin kaupungin Tietokeskus: Tilastoja 2017:1.)

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Kaj Granlund

Tämä kysymys on erityisen tärkeä Helsingille, koska näyttää siltä, että maahanmuuttajat pyrkivät Helsinkiin ja muihin suuriin kaupunkeihin sen sijaan, että jäisivät syrjäseudulle. Riski että Suomeen syntyy Ruotsin kaltaisia no-go-alueita on suuri, ellei tästä trendistä pääse eroon.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Maahanmuuttajat tosiaan keskittyvät suuriin asutuskeskuksiin, erityisesti pääkaupunkiseudulle, Turkuun ja Tampereelle.

Se, että syntyykö Suomeen jossain vaiheessa tulevaisuudessa no go -alueita, riippuu luultavasti selvästi enemmän siitä, onnistuvatko talous-, työllisyys- ja sosiaalipolitiikka vai ei, kuin varsinaisesti maahanmuuttajien keskittymisestä joillekin alueille.

Toimituksen poiminnat