Kohti kolmatta valtionuskontoa

Muslimeja on Suomessa ehkä 80 000. Heidän määränsä kasvaa jatkuvasti. Viimeistään vuonna 2050 heitä on ennusteiden mukaan reilusti yli 200 000.

Paine kohottaa islamin asemaa Suomessa kasvaa päivä päivältä. Helsingin suurmoskeijahanke on tästä oiva esimerkki. On luonnollista, että jossakin vaiheessa vaatimukset tehdä islamista valtionuskonto yltyvät koviksi.

Islamin tiellä kolmanneksi valtionuskonnoksi on paljon mutkia. Islamilaiset pääryhmittymät ovat keskenään pahasti eriseuraisia ja hajaantuneita pienempiin kiisteleviin lohkoihin. Jotkut islamia tunnustavat etniset ryhmät ovat melkoisen käpertyneitä itseensä vailla luontevia kontakteja muuhun yhteiskuntaan. Islamilaiset kertovat rinnakkaisen oikeusjärjestelmän, sharia-lain, toiminnasta Suomessa. Tämän vuosikymmenen kansainvälinen terrorismi kytkeytyy paljolti islamiin.

Esimerkiksi Helsingin suurmoskeijahanketta leimaa epäselvyys sen rahoituksen lähteistä ja toisaalta siitä, mihin hankkeella pyritään, tai mihin hanketta rahoittavat tahot pyrkivät. Hanketta kavahtavat puhuvat siitä, että hankkeeseen liittyy hyvin vanhoillinen, selkeästi suomalaisen yhteiskunnan keskeisten arvojen vastainen islamintulkinta sekä rahoittajatahojen pyrkimys saada Suomen muslimiväestö otteeseensa ja liitettyä tiukemmin islamin globaaliin virtaan.

Mikäli uskonnolla on valtionuskonnon asema, sen nähdäkseni tulisi tukea valtion olemassaoloa, aidosti hyväksyä keskeiset suomalaiset arvot kuten tasa-arvo ja demokraattinen yhteiskuntamalli sekä edistää eri väestöryhmien välistä myönteistä vuorovaikutusta. Sen tulisi myös asettaa Suomen lainsäädäntö omien käytäntöjensä ja määräystensä edelle.

Nähtäväksi jää, heikentääkö islamin pyrkimys parantaa asemaansa ja päästä valtionuskonnoksi muiden valtionuskontojen asemaa – vai suistaako se jopa nämä muut asemastaan.

jyrkisipila
Helsinki

Olen valtiotieteilijä ja toiminut maahanmuuttotyössä koulutusalalla 1990-luvun alusta lähtien. Työssäni olen kohdannut noin 3 500 eri puolilta maailmaa eri syistä Suomeen muuttanutta ja ohjannut heitä heidän opiskeluperiodinsa ajan. Näistä ihmisistä ehkä puolet on ollut muslimeja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu