Jyrki Sipilä Maahanmuutosta - viisaasti

Se oli sitten siinä! - Suomi auttaa maahanmuuttajia

Joku huutaa: ”Rajat auki!” Hän haluaa auttaa maailman ihmisiä, ja Suomessa on tilaa ja resursseja - tilaa ottaa heti vastaan vaikka 50 000 ihmistä, resursseja ruokkia heidät, pakopaikkaa ja tulevaisuutta täältä hakevat. Kyllä, tämä joku on oikeassa.

Mutta - entä ne seuraavat 50 vuotta? Aikuinen ihminen haluaa töitä, hän haluaa usein perheen, hän haluaa lapsilleen tulevaisuuden, hän haluaa monipuolisen ja hyvän elämän.

Maahanmuuttajien työttömyys on Suomessa perinteisesti ollut 2,5 – 3 kertaa suurempi kuin keskimääräinen työttömyys. Joidenkin maahanmuuttajaryhmien kohdalla työttömyysprosentti on jopa 50 – 60, ja ollut sitä vuosikymmeniä. Elämän valttikortit ovat monella näihin ryhmiin kuuluvilla harvassa.

Joku toruu: ”Suomalaiset ovat rasisteja, koska eivät ota maahanmuuttajia työhön!” Kyllä, tämä joku on oikeassa: Suomessa esiintyy rasismia työnhakijoina olevia maahanmuuttajia kohtaan.

Toinen asia on se, että monet ihmiset niissä maahanmuuttajaryhmissä, joiden työttömyys on perinteisesti ollut hyvin korkea, ovat tänne tullessaan tiedoiltaan ja taidoiltaan hyvin heikkoja verrattuna keskimääräisiin kantaväestön edustajiin – koulua, siellä jossain, on saatettu käydä esimerkiksi vain viisi vuotta. Eivätkä he aikuisena välttämättä helposti ja nopeasti, tai koskaan, opi työssä vaadittavaa tietotaitoa, ja ensin täytyy vielä opetella kielikin! Siksi heitä on vaikea rekrytoida; kaikki ei johdu rasismista.

Suomi ottaa ihmisen vastaan ja antaa hänelle turvaa, mutta - se oli sitten siinä! Järkeviä polkuja eteenpäin ei monen kohdalla tahdo löytyä taikka polut ovat ihmisen itsensä mielestä liian pitkiä ja/tai tavoite liian suuren työn takana. Joidenkin, itse asiassa monen, kohdalla se oli sitten siinä ne seuraavat 50 vuotta.

Olen monesti ajatellut, että vaikeimmin Suomeen kotoutuvia ryhmiä kannattaisi pikemminkin auttaa lähellä heidän lähtömaitaan, olosuhteissa, jotka olisivat heille tutummat, olosuhteissa, joissa he voisivat toimia aktiivisemmin ja monipuolisemmin. Jos niin tehtäisiin, voitaisiin nykyisensuuruisella panostuksella auttaa todennäköisesti suurempaa joukkoa ihmisiä.

Miksi niin ei sitten tehdä? Olemmeko ehkä itsekäs maa, joka ajattelee saavansa näiden ihmisten lapsista eli toisesta sukupolvesta kelpo työvoimaa talouselämänsä rattaisiin – mutta ensimmäinen sukupolvi saa elellä mitenkuten? Vai olemmeko vain niin kokemattomia ja omahyväisiä maahanmuuttoon liittyvissä asioissa, että muuttajat kärsivät siitä? Meneekö halumme toteuttaa itseämme auttamalla asioiden järkevän ratkaisemisen ja kohteidemme todellisten tarpeiden edelle?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Niko Sillanpää

Tutkimustiedon valossa tilanne ei helpota näiden tulijaryhmien osalta toisessakaan polvessa. Vähäisemmään käytettävissä olevan tutkimuspohjan perusteella näyttäisi, että ei kolmannessakaan.

Kuvaamasi ongelmakenttä on juuri se syy, miksi tämä (kv suojelun puitteissa tapahtuva maahanmuutto kehitysmaista kehittyneisiin maihin lieveilmiöineen) on ylipäätään valtava ongelma ja tärkein poliittinen kysymys Euroopassa tällä hetkellä. On varsin luonnollista, että hyvin nopeasti valtaväestössä nousee esiin kysymys, että kun jokin politiikka on heidän etujensa vastaista, miksi sellaista politiikkaa jatketaan.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Kansantaloudellisesti asia ei ole ongelma, koska määrät ovat vielä sen verran pieniä. Ja tuskin tämä asia vielä kovin montaa kuntatalouttakaan juuri heilauttaa.

Siitä olen yhtä mieltä kanssasi, että asioita ei ole hoidettu parhaalla mahdollisella tavalla - ei maahanmuuttoa kokonaisuutena eikä tiettyjen haastellisimpien ryhmien asioita. Uusia ratkaisuja pitäisi siis kiivaasti miettiä ja luoda.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kansantaloudellisesti asia ei ole ongelma, koska määrät ovat vielä sen verran pieniä."

Hallitukselle pari miljardia näyttää olevan suuri asia.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä Vastaus kommenttiin #14

Raha, joka sijoitetaan turvapaikanhakijoihin, pysyy käytännössä Suomen rajojen sisällä eli kiertää Suomen kansantaloudessa. Tällöin sen voi nähdä talouden elvytyksenä sosiaalimenojen lisäämisen kautta. Sillä luodaan työpaikkoja kantaväestölle, lisää vaihtoa erilaisille palveluntarjoajille jne. Sen kerrannaisvaikutukset ovat myönteiset.

Se on tietysti totta, että tällä sijoituksella on vaihtoehtoiskustannuksensa eli ne muut, vaihtoehtoiset kohteet, joihin kyseinen raha olisi voitu sijoittaa.

Näiden kohteiden valinta on poliittinen kysymys.

Suomen käsiä tässä asiassa sitovat toisaalta kansainväliset sopimukset ja EU-yhteistyö.

On mahdollista, että tällä sijoituksella saadaan Suomeen uutta työvoimaa jonkin ajan kuluttua. Suomi tarvitsee uutta työvoimaa, koska huoltosuhteemme heikkenee jatkuvasti.

Tämä viimemainittu ei tietenkään poista sitä, etteikö uutta työvoimaa pidä tarmokkaasti hakea nyt työttömänä olevan kantaväestön joukosta. Pulma on vaan se, että vaikka kaikki nämä kantaväestön edustajat muutaman vuoden sisällä työllistyisivät, Suomi todennäköisesti samalla aikavälillä edelleen kärsisi työvoimapulasta, sillä työmarkkinoilta poistuu vapaaherroiksi vuosittain hyvin suuri joukko ihmisiä. Siksi tarvitaan maahanmuuttoa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #15

"Suomi todennäköisesti samalla aikavälillä edelleen kärsisi työvoimapulasta, sillä työmarkkinoilta poistuu vapaaherroiksi vuosittain hyvin suuri joukko ihmisiä. Siksi tarvitaan maahanmuuttoa."

Taidat olla unohtanut lisääntyvän automatisaation ja robotit täysin.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä Vastaus kommenttiin #17

Olet oikeassa, nämä asiat kehittyvät kovaa vauhtia ja leviävät yhä laajemmalle jatkossa. Eli ne pitää ennakoinneissa ottaa huomioon. Itse ajattelen asiaa ehkä noin 10 seuraavan vuoden aikaperspektiivillä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #15

J.S:".. sillä työmarkkinoilta poistuu vapaaherroiksi vuosittain hyvin suuri joukko ihmisiä. Siksi tarvitaan maahanmuuttoa."

Oetko ottanut laskelmissasi ollenkaan huomioon sitä tosiseikkaa, että jokainen vuosi meille myös tulee kotimaisia nuoria työvoimaan? Heistä iso osa työttömiksi.
Ihan silleen oikeestioikeesti..jos keksittäisiin näille sadoilletuhansille kotimaisille työttömille ensin sellainen _oikea_ työpaikka, mistä saisi siis kuukausipalkan ja senkin kirjan mukaan. Jatketaan sitten juttua siitä miten työllistämme täällä maassamme ne muutama miljardia työtöntä, jotka töihin voisivat ryhtyä.

Ennakkomoderointi, justjoo.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä Vastaus kommenttiin #24

Mielestäni viittasin esittämääsi huoleen edellä.

Maahanmuuttoa koskevat ennusteet arvioivat, että Suomessa olisi noin miljoona maahanmuuttajataustaista ihmistä vuonna 2050.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Suomen työelämään ei ole helppoa reittiä ja se on suomalaisellekin korkea kynnys päästä mukaan työelämään, kaikki eivät pääse.

Ongelma ei ole siinä että ne jotka eivät pääse töihin olisivat liian huonoja, eikä siinä että töitä ei olisi. Ongelma on siinä miten työ on jaettu. Helppoja töitä ei ole, niin etteivät sellaiset jotka kyllä pystyisivät helppoihin töihin, vaikka eivät vaikeisiin pysty, eivät voi työllistyä ollenkaan.

Lisäksi on niin että jo minimipalkan ansaitseminen vaatii niin kovaa työpanosta että se työpanos on joidenkin ulottumattomissa. Minimipalkan saadakseen ihmisen on ponnisteltava kohtuuttomasti, jotkut yli sen rajan mikä johtaa stressiperäiseen sairastumiseen.

Alle minimipalkan ei kannata edes työllistää itseään, eikä edes minimipalkallakaan, johtuen kuuluisista kannustinloukuistamme.

Jos nämä asiat saataisiin kuntoon, niin siinä samalla ratkeaisivat kymmenien tai satojen tuhansien suomalaisten työllistämisongelmat ja samalla myös niiden mamujen työllisyysongelmat jotka muuten eivät työllistyisi.

Samalla se mahdollistaisi työelämään osallistumisen suurelle joukolle työkyvyttömyystuomion saaneita suomalaisia, jotka nauttuvat hyvinvointivaltion kansalaisuudesta ja sen suomasta anteliaasta "turvasta", ilman että se näkyy missään työttömyystilastossa.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Toit esiin monta todellista ja vakavaa ongelmaa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ja yksi juttu on kun otetaan heitä tänne.. Meillä pitäisi olla ajatuksena että he olisivat täällä väliaikaisesti.. Opettaisimme heille tapoja pärjätä omassa maassa, kun aika tulee lähteä takaisin!

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Suomesta on pitkän aikaa lähdetty pois niihin entisiin kotimaihin, kun tilanne niissä on rauhoittunut. Jotkut ovat lähteneet sinne täällä opiskellun ammatin kera. Tämä on minusta ihan hyvää "kehitysyhteistyötä".

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Suomalaisten umpihurskaiden poliitikkojen toisten rahoilla tehtävään auttamisvimmaan sopiva lääke olisi Viipurin, Pietarin ja Moskovan katulasten auttaminen. Pennut kun siellä elävät ja kuolevat jopa viemäreissä. Näitä lapsia siellä on hädässä lienee yli 500 tuhatta. Siis ihan Suomen naapurissa. Näistä lapsista saisi kotouttamalla sitä kaivattua työvoimaa ja se Suomen ikäpyramidi saisi nopsasti toisenlaisen muodon. Niinistöhän voisi ottaa joutessaan tästä kopin ja viitoittaa Suomen uudelle uralle. Jäis Saulistakin puuhasteluineen jotain merkintöjä historian kirjoihin.

Samaan aikaan maahan kutsutaan PM n toimesta aikuisia miehiä oleilemaan ja sossun rahoilla elelemään. Nämä kulkijat eivät valitettavasti helposti integroidu länsimaiseen yhteiskuntaan, sanoi poliitikot sitten ihan mitä tahansa.

Jaakko Paasonen

Taitaisi olla liian halpa ja helppo ratkaisu Sipilän ja Orpon,,mulle heti kaikki nyt..velkarahalla,josta he ja hallituksen lähipiiri hyötyvät.
Tämän kaiken tietysti maksaa suomalainen veronmaksaja.
Samalla romuttuisi,Rinteen (Sdp) pano
/lastenteko talkoot.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Nämäkin olisivat eittämättä erinomaisia avustuskohteita. Ja toki venäläistaustaisten kotoutuminen Suomeen on huomattavasti parempaa kuin tiettyjen muiden ryhmien, kun pannaan kotoutumisen mittariksi vaikkapa työllistyminen.

Mika Sarivaara-Satta

Elämme samanlaisuuden illuusiossa ja uskomme koulutuksen kaikkivoipaisuuteen, mutta todellisuus voi hyvinkin olla toisenlainen, ja voi olla niin, että suurin osa humanitaarisista maahanmuuttajista ja heidän jälkeläisistään vain kotoutuu Eurooppaan, koska kognitiiviset kyvyt eivät suurimmalla osalla riitä toimimiseen modernissa yhteiskunnassa. Kokemusta Euroopalla on low-IQ ryhmästä, ja high-IQ ryhmästä: romanien IQ ka. on ainakin keskihajonnan verran eurooppalaisia alempi, mutta juutalaisilla ka. IQ on jopa keskihajonnan verran eurooppalaisia ylempi.
Molempien vähemmistöjen kohtelu on ollut kovaa, mutta toinen on siitä huolimatta funktionaalinen osa yhteiskuntaa, mutta toinen ei.
Meillä on hallussa teknologia, jolla selvittää perinnöllisyyden ja älykkyyden välinen yhteys kiistattomasti, mikäli vain poliittista tahtoa ja uskallusta asian selvittämiseksi löytyy.

Eero Mattila

Juurikin näin ja samaan illuusioon kuuluu kuvitelma, että kehitysmaissa vaan odotellaan, että joku tulisi tarjoamaan demokratiaa. Kehitysmaissa ei yksinkertaisesti useinkaan olla valmiita demokratiaan... esimerkkejä on lukemattomia. Samasta syystä kehitysapu päätyy yhä edelleen hallitsijoiden sukulaisille ja mustanpörssin kauppiaille... sama toimintamalli jatkuu maahanmuuttajien omissa yhteisöissä, joissa vallitsee klaanilait.

-Ongelmaryhmien työttömyydessä ei ole kysymys jakamisesta vaan osaamisesta. Ei osata suomen kieltä, ei ole ajokorttia, työkulttuuri on lähtömaissa hyvin erilainen, ihan helposti ei suomalaiseen kulttuuriin hypätä eikä sitä omaksuta.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Suunnilleen tällaisiin ajatuksiin voi päätyä, kun seuraa tilannetta maailman kaikilla kulmilla.

Kulttuurintutkimus kertoo, että populaatiot ovat erilaisia.

Vaikeimmin Suomessa työllistyvät ryhmät ovat todella monilta osin heikkotasoisia, kuten kirjoitat.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Meidän pitäisi uudistaa työmarkkinat ja sosiaaliturvajärjestelmä.

Tällähetkellä ei edes meidän oma nuoriso työllisty. Tässä tilanteessa kieli- ja ammattitaidottomat ovat mahdottomassa asemassa.

Jo pelkästään irtisanomissuojan merkittävä heikennys saisi mukavasti lisää rotaatiota työmarkkinoille.

--

Ei-työperäisen maahanmuuton tulee kuitenkin olla tiukasti kontrolloitua, sillä en ainakaan itse usko, että löyhä mamu-politiikka ja hyvinvointiyhteiskunta ovat yhdistettävissä.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Esität monta olennaista ongelmaa. Itsekin ajattelen, että Suomeen asettuvilta ihmisiltä pitäisi vaatia nykyistä enemmän; heitä tulisi velvoittaa enemmän kuin ennen. Tällainen tosin olisi ehkä helpompaa, jos työmarkkinat vetäisivät hyvin.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Taidat olla sensori. Julkaiset ja hyväksyt jutut, jotka sopivat profiiliisi.
Olet puolesi valinnut ja rasisti sinäkin. Kiitos bresneviläisyydestä.

Käyttäjän ollip1 kuva
Olli-Pekka Jalovaara

"Olen monesti ajatellut, että vaikeimmin Suomeen kotoutuvia ryhmiä kannattaisi pikemminkin auttaa lähellä heidän lähtömaitaan, olosuhteissa, jotka olisivat heille tutummat, olosuhteissa, joissa he voisivat toimia aktiivisemmin ja monipuolisemmin. Jos niin tehtäisiin, voitaisiin nykyisensuuruisella panostuksella auttaa todennäköisesti suurempaa joukkoa ihmisiä."

Erittäin hyvä kommentti. Nyt Suomeen tuleminen on kallis matka lähi-idästä eikä tänne köyhät ja heikompiosaiset kuten naiset ja oikeat lapset juuri pääse. Tänne tulee tällä tavalla suurimmalta osalta vahvoja miehiä, jotka kyllä ovat pakolaisia, ainakin vastuupakolaisia jättäen perheensä ja heikot taakse vaikkakin joukossa jokunen tosi pakolainen. JOka on nähnyt nälkäänäkevien leirit, tietää etteivät nämä tänne tulevat ole sieltä kotoisin.
Hyvä idea blogistilta.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Mikä on somalien työllisyysaste Somaliassa, naiset/miehet? Mikä se olisi, jos maassa olisi Suomen kaltainen sosiaaliturva?

Siinä vähän pohjaa arvioida tulevaisuutta.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Monet maahanmuuttajat tosiaan ihmettelevät sosiaaliturvamme tasoa. Toisaalta sosiaaliturvajäjestelmä on yleinen ja yhtäläinen ja alun perin rakennettu kantaväestön tarpeisiin.

Toimituksen poiminnat