Jyrki Sipilä Maahanmuutosta - viisaasti

”Hei, nyt ollaan Suomessa!”

Aikuinen maahanmuuttaja tuo uuteen maahan mukanaan lähtömaansa käytäntöjä ja tapoja. Niin tekee suomalainenkin asettuessaan ulkomaille.

On paljon mahdollista, että nämä käytännöt ja tavat eivät istu uuden maan - esimerkiksi Suomen - lakeihin, sääntöihin ja kulttuuriin.

Suomalainen kotouttaminen lähtee siitä, että tänne muuttajalle kerrotaan meidän lakiemme, sääntöjemme ja kulttuurimme pääpiirteet ja oletetaan, että aikuinen maahanmuuttaja sisäistää ne nopeasti ja kuuliaisesti. Tämän vaikutelman sinisilmäinen suomalaiskotouttaja helposti saakin, kun maahanmuuttajat ystävällisesti hymyillen nyökyttelevät, että tämän me ymmärrämme tai tiedämme.

Se ei kuitenkaan ole totta. Uuden lainsäädännön, uusien sääntöjen ja uuden kulttuurisen koodiston sisäistäminen ei tapahdu hetkessä, ei aina edes vuoden kestävän koulutuksen aikana. Ja voi olla, että näitä asioita ei kaikilta osin edes haluta sisäistää. Voi olla, että lähtömaan koodisto toimii vahvasti näiden uusien asioiden hyväksymistä ja sisäistämistä vastaan. Ja mitä kouluttamattomampi ihminen on, ja hyvin kouluttamattomiahan monet maahanmuuttajat suomalaisittain katsoen ovat, sitä vaikeampi hänen keskimäärin lienee omaksua uutta.

Virallinen-Suomi ei kiinnitä tähän asiaan kylliksi huomiota. Virallinen-Suomi haluaa kotouttaa maahanmuuttajat tehokkaammin, mutta ei pureudu maahanmuuttajien ryhmä- ja henkilökohtaisiin arvo- ja asennelähtökohtiin. Mikä maahanmuuttajan etnisessä ryhmässä ja/tai hänessä itsessään aiheuttaa sen, että kotoutuminen Suomeen ei suju?

Maahanmuuttajien kotoutumista Suomeen eivät välttämättä edesauta heidän täkäläiset omat järjestönsäkään. Ne tuntuvat monesti vain ylläpitävän entisen kotimaan kulttuuria ja tapoja. Usein ne kuitenkin saavat rahoitusta Suomen valtiolta. Pitäisikö valtion puhaltaa peli poikki ja panna rahoituksen saamiselle tiukemmat ehdot ja myös valvoa niiden noudattamista? Olisiko yksi tällainen ehto se, että järjestö saisi valtion rahoitusta vain, jos sen hallituksen jäsenistä vähintään puolet on täällä syntyneitä ja alle 30-vuotiaita. Mene ja tiedä.

Joka tapauksessa on selvä, että monien etnisten ryhmien eristäytymistä muusta yhteiskunnasta pitää ehkäistä. Ehkä sellaisen voisi aloittaa havahduttavalla henkisellä tönäisyllä: ”Hei, nyt ollaan Suomessa, et voi toimia kuten lähtömaassasi!”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Minä näen paljon maahanmuuttajia katolisen kirkon messussa. Siellä on ihmisiä Euroopasta, Afrikasta, Kauko-idästä ja Lähi-idästä. Fiksua ja sopeutunutta väkeä. Kirkko tavallaan auttaa ihmisiä sopeutumaan Suomeen. Olen usein ihmetellyt, miksi tämä ei toimi muslimien kohdalla?

Mika Sarivaara-Satta

Kristikunnan jäsenillä on osittain yhteinen kulttuuriperintö, jota muslimit eivät jaa kanssamme.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Tämä voi johtua siitä, että islamiin ja sen erilaisiin tulkintoihin pohjautuvien kulttuurien koodistot ovat erilaiset kuin kristinuskoon pohjautuvien.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kummastuttaa tosiaan, että nk. velvoite sopeutumiseen käytännössä puuttuu täysin. Eletään kuin elopellossa ja tulijoita jopa kuulemma naurattaa tämä suomalaisten hyväntahtoisuus ja sinisilmäisyys ?

Maksajalla on oltava kohtuullinen oikeus myös vaatia vastinetta näiltä maahanmuuttajilta. Tämä
Integroitumiseen tähtääminen on myös tehtävä heti tulijiolle selväksi. Tarkoitan tällä kielen oppimisen pakollisuutta, työn omaehtoista hakua, kouluttautumista ja maan tapoihin totuttautumista. Siis sellaista toimintaa, jonka avulla kulkija todella integroituu mahdollisimman nopeasti, muuttumatta ikuiseksi riipaksi yhteiskunnalle.

Elämähän on vaihtoehtoja, ja maahantulija on jo tehnyt valintansa tultuaan Suomeen ja ottaessaan vastaan paikallisen sosiaalijärjestelmän tuet.

.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"...velvoite sopeutumiseen käytännössä puuttuu täysin..."

Miten niin puuttuu? Eikö maahanmuuttajia rangaista rikoksista niin kuin kantakirjasuomalaisiakin? Vai tarkoitatko, että maahanmuuttajien pitäisi olla stereotyyppisempiä suomalaisia kuin suomalaisten itsensä, eikä heillä pitäisi olla oikeutta valita omaa henkilökohtaista elämäntapaansa yhtä vapaasti (erilaisesti) kuin kantakirjasuomalaisilla? Esimerkiksi, että kukaan maahanmuuttaja ei saisi elää työttömänä sosiaalituella toisin kuin kantakirjasuomalaiset?

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Kyllä rangaistaan.

Ei pidä olla suomalaisen stereotyyppiä suomalaisempi, ei edes stereotyypin verran suomalainen. Eikä pidä oppia huonoja suomalaisia tapoja.

Mutta siinä on menty pahasti vikaan, että jonkun maahanmuuttajaryhmän työikäiset naispuoliset saattavat olla pitkän ajan, esimerkiksi 15 vuotta, suurelta osin työvoiman ulkopuolella. Tällainen tuo muulle yhteiskunnalle sellaisen elatusvastuun, jota tälle muulle yhteiskunnalle ei pitäisi tulla.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Itse näkisin, että velvoittavuutta pitäisi lisätä.

Mika Sarivaara-Satta

Ei kansalaisuutta ilman kielitaitoa, ja kevennetty sosiaaliturva jos ei kansalaisuutta.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Eikös juuri tänä päivänä uutisoitu Suomen kansalaisuuden saaneesta irakilaisesta, joka kävi "hengenvaarallisesta" maasta lapsimorsiamen? Ei oo ihan sisäistetty Suomen lakia....meitä huijataan, meille valehdellaan. Tällaisesta toiminnasta tulisi rangaista niin, että kansalaisuus pois!

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

En nyt muista, onko tämä henkilö Suomen kansalainen vai ei, mutta se on selvä, että tällaisesta pitää rangaista - tämän vakavan teon mukaisesti.

Toimituksen poiminnat