Jyrki Sipilä Maahanmuutosta - viisaasti

ISIS-naiset koto-Suomeen – entä vaikutukset?

Kun on seurannut viime päivien uutisointia ISIS-naisista, vaikuttaa siltä, että ei ole aivan selvä, tuodaanko heidät lopulta Suomeen vai ei. Hallituksessa asiasta on ilmeisesti ainakin kahdenlaista näkemystä. Toki kysymys on moniulotteinen. Perusteena ISIS-naisten Suomeen tuomiselle ovat monet väläytelleet heidän ihmisoikeuksiensa toteutumista.

Mutta entä ISIS-naisten mahdollisesti kiduttamien irakilaisten ja syyrialaisten, esimerkiksi avuttoman vähemmistöryhmä jesidien, ihmisoikeudet? Entä heidän mahdollisesti tappamiensa ihmisten läheisten oikeudet? Jos ISIS-naistemme toiminta tutkitaan Suomessa, viedään oikeuteen täällä ja tuomitaan täällä, niin toteutuvatko näiden mahdollisesti suuresti kärsineiden ihmisten oikeudet? Vai käykö pikemminkin niin, että suomalainen tutkintaviranomainen ei täältä käsin löydä riittävästi aineistoa ISIS-naistemme syytteeseen asettamiseen, ja he pääsevät mahdollisista veriteoistaan tuomiotta – livahtaen kuin koira veräjästä? Että asian käsittely tyrehtyy jo tässä vaiheessa.

Entäpä sitten Suomessa nykyään asuvat noin 80 000 islaminuskoista? Heistä suurin osa lienee tyrmistynyt ja ehkä peloissaankin, jos hallituksemme päättää tuoda tiukan sharia-lain tulkinnan nimeen vannovat ISIS-naiset kotimaahan. Suomessa asuvista islaminuskoisistahan suurin osa on pakolaisia tai Suomesta muulla perusteella suojelua saaneita. Osa heistä on paennut Irakista ja Syyriasta nimenomaan ISIS:n julmuuden ja raakuuden tähden. Ja entäpä mainituista maista Suomeen paenneet kristityt, islamista luopuneet ja seksuaalivähemmistöjen edustajat? Miten on näiden ryhmien oikeuksien laita? Eikö heidän kärsimyksensä saisi jo loppua, eikö heidän pitäisi saada tuntea olevansa Suomessa turvassa, henkisestikin?

Mikäli ISIS-naiset tuodaan Suomeen, heidät on todennäköisimmin tarkoitus asuttaa pääkaupunkiseudulle, koska täällä asuu suurin osa Suomen muslimeista. Täällä he sekoittuvat muuhun joukkoon eivätkä hetimiten pistä silmään – tai niin ainakin luulisi.

Todennäköisesti käy kuitenkin niin, että tieto heidän asuinpaikoistaan leviää pääkaupunkiseudun islaminuskoisissa ja etnisissä yhteisöissä kulovalkean tavoin. Niin radikaalisti ajattelevat ihmiset kuin he eivät näet kauan pysy katveessa. Niissä kunnallisen asuntoyhtiön kohteissa, joihin ISIS-naiset luultavimmin asutetaan, he alkavat herättää pelkoa. Täytyykö muiden asukkaiden elää arkeaan peloissaan?

Entäpä sitten ISIS-naisten vaikutus muslimimaahanmuuttajien maineeseen, yleiseen kuvaan näistä ihmisistä – ja etäisyyteen näiden ihmisten ja kantaväestön välillä? Se on ilman muuta kielteinen. ISIS-naisten saavuttua tuskin kukaan niqabia käyttävä musliminainen enää saa työharjoittelupaikkaa mistään, puhumattakaan työpaikasta. Näin nostetaan musliminaisten työllisyysastetta ja parannetaan heidän kotoutumistaan. Eli entä näiden elämäänsä rakentaa haluavien ihmisten oikeudet?

Kun hallituksemme aloitti toimintansa, kerrottiin, että päätökset perustuvat tästä lähtien tietoon. Muutamat tutkijat ovatkin varoitelleet siitä, mitä ISIS-naiset ovat ja saattavat tuoda mukanaan. Tutkija Seran de Leede, International Centre for Counter-Terrorism, Haag, sekä Dutch-Flemish Network for Terrorism and Radicalisation, Leidenin yliopisto, on todennut, että ”tapoja, joilla naiset työskentelevät jihadin eteen, voidaan pitää aivan yhtä merkittävinä kuin operatiivisia tehtäviä”. de Leede on toiminut toisena kirjoittajana teoksessa European Female Jihadists in Syria. Jihadismitutkija Juha Saarinen Lontoon King´s Collegesta taas toteaa, että ”ISIS on ollut poikkeuksellisen brutaali ja väkivaltainen järjestö, jonka uhriluku konfliktialueilla mitataan kymmenissä jollei sadoissa tuhansissa”. Tietoa siis löytyy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Mutku Siikala sano että näitä naisia pelkää vaan pelkurimiehet.

Nyt sinä esität järkevän kuuloisia pointteja asiaan, mutta Siikala nauraa meille jotka on asiasta huolestuneita.
Sinun teksti on täysin järkevää, mut Siikala taas tietää kaikesta kaiken ja Siikala sanoo ettei nämä muutamat naiset voi mitään ongelmia aiheuttaa.

Kehen tässä enää voi uskoa?...Siikala tosin on kävelevä tietopankki.

Siikala häpeää Suomea!

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Siikalan pelko on viisauden alku. Kunnioitusta hän ei tosin ansaitse.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Eikö noita ole vain muutamia tai ainakin alle koululuokan verran? Ihmettelen miten noin pieni populaatio saa koko Suomen turvallisuuden vapisemaan.Kaikesta päätellen koko maamme turvallisuus on heikoissa kantimissa sitten jos joukko äitejä lapsineen on näin vaikea pala maamme viranomaisille.

Mutta tehkää mitä teettekin.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Nähdäkseni näiden naisten asiat pitäisi tutkia ja mahdollisesti tuomita siellä, missä he ovat toimineet.

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo

Esitetyt näkökohdat ovat kaikkiaan varteenotettavia, mutta odotukset ja pelot mielestäni osittain yliampuvia. Vaikutukset muslimitaustaisia maahanmuuttajia kohtaan ovat varmasti osuvia: "ISIS-naisten saavuttua tuskin kukaan niqabia käyttävä musliminainen enää saa työharjoittelupaikkaa mistään, puhumattakaan työpaikasta." Näin voi hyvinkin olla, mutta alun perin siitä on lupa syyttää Suomessa vallitsevaa jyrkän ennkkoluuloista ja paljolti rasistista mileipide-ilmastoa, johon on suhtauduttu luvattoman lepsusti. Tiukoilla ovat työpaikat ennestäänkin olleet kyseiselle kansalaisryhmälle. Mitä kylvää, sitä niittää.
Asian ydin on siinä, että kaikista mahdollisista rikoksista huolimatta "ISIS-naisia" täytyy kohdella niin kuin muitakin ihmisiä ja Suomen kansalaisia oikeusvaltion periaatteiden mukaisesti. Järjestelmän on kestettävä vaikeudet, vaikka tiukkaa tekisikin. Toinen asia on, että paras tapa ratkaista näiden naisten kohtalo olisi ehdotettu kansainvälinen, riippumaton tuomioistuin, joka käsittelisi heidän tapauksensa objektiivisesti ja yksilöllisesti. Se jäänee kuitenkin toiveeksi. Seuraavaksi paras vaihtoehto olisi Suomessa tapahtuva niin ikään yksilökohtainen tutkinta ja siitä tehtävät käytännön johtopäätökset.
ISIS-järjestöön kuuluneita henkilöitä - miehiä tai naisia - ei saa summittaisesti jättää sellaisinaan sekoittumaan väestöön. Jonkinlainen erikoisvalvonta heidän kohdallaan on paikallaan. Epäilyttävissä tapauksissa ehkä jotain ehdonalaisen vankeuden tapaista, jalkapantaa tai muuta vastaavaa. Asiat täytyy hoitaa perusteellisesti loppuun asti, vaikka se olisikin vaivalloista ja tuskallista. Rikosoikeudelliset jutut tulevat joskus kalliiksi, mutta jos on varaa vuosikausia vatvoa esimerkiksi Aarnion tapausta, täytyy tällaista syvästi kansalaisoikeuksia koskevaa asiaa myöskin voida kunnolla puida.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Olen samaa mieltä siitä, että paras tapa selvittää heidän tekemisensä olisi suorittaa tutkinta siellä ja pitää mahdollinen oikeuskäsittely siellä kansainvälisessä tuomioistuimessa. Asian siirtäminen Suomeen taas voisi riistää irakilaisilta ja syyrialaisilta heille kuuluvat oikeudet.

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

Jos ajatellaan tasapuolisuutta, että kaikilla samat säännöt, niin:

”ISIS-naiset eivät ansaitse parempaa kuin muutkaan ulkomailla vaikeuksiin joutuneet suomalaiset, joita ei lennätetä kotiin – sanoo Suomen Punaisen Ristin entinen viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho”

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/isis-naiset-e...

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Tällä tapauksella voi kieltämättä olla vahva ennakkotapauksen luonne.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Oulussa on esim. moskeijan imaami Abdul Mannan joka on toiminut muslimiyhteisön äänitorvena, islamin opettajana ja SDP:n paikallispoliitikkona.

Imaami Mannanin vävy Taz Rahman liittyi Isisiin kesällä 2014, jolloin hän lähti Syyriaan vaimonsa kanssa. Pariskunnalla on myös lapsia. Joten kokemusta aiheesta on.

Kotoutumisestakin on kovia näyttöjä viime vuosilta mm päiväkoti- ja kouluvierailujen osalta.
Valtioltakin saivat lisärahoitusta siihen tänä vuonna...
Eli isis-äidit lapsineen Ouluun...

Tuliko diili?

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Kertomasi aspektit ovat relevantteja, ja muutakin erikoista on.

Olosuhteet Syyrian leireillä ovat huonot, ja siellä on lapsia. Tästä tulee monille psykologinen tunnereaktio. Unohtuu, että kun maasta muutetaan vapaaehtoisesti pois toiseen maahan lasten kanssa jopa vuosiksi, eivät muuttajan asiat oikein enää ole Suomen valtion ja sen veronmaksajien vastuualueella.

Jos ovat, silloin assimiloidusti kaikkien muidenkin maasta muuttaneiden asioiden on oltava.

Pelkkiä lapsia ei voi tuoda. Suomen viranomaisilla ei ole sellaista toimivaltaa Syyriassa, että he voisivat laillisesti viedä ulkomaille muuttaneilta Suomen kansalaisilta lapset, tuoda heidät Suomeen ja jättää terroristisessa tarkoituksessa kalifaattia rakentamaan menneet äidit leirille.

Varmasti olisi mahdollista järjestää omien kansalaisten evakuointi. Silloin siihen pitäisi rakentaa jokin poikkeusmenettely. Paluumuuttajat saavat itse hoitaa paluunsa. Myös maailman muihinkin sotiin lähteneet ja niissä vaikeuksiin joutuneet ovat maailman sivu saaneet ihan itse tulla. Konsulipalvelulaki ei koske Suomesta pysyvästi ja pitkiksi ajoiksi sodan vuoksi muuttaneita. Aatteellis-ideologisten oikeusprofessorien halu vaikuttaa yhteiskuntaan lakia pyöristämällä syö teoreettisen oikeusinstituution uskottavuutta.

Tietenkin on mahdollista tehdä jotain, jos tahtoa on. Silloin kaikki hidasteet ovat enää kohdealueen paikallisissa toiminnoissa.

Mikäli sotiin lähteneiden palauttaminen Suomeen valtion kustannuksella otetaan käyttöön, se on tehtävä tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti. Konsuliavun täytyy kattaa kaikki tulevat palkkasoturit kaikkialla, mahdollisesti myös vankiloissa ympäri maailmaa olevat huume- ja väkivaltarikolliset.

Länsimaille sodan julistaneella ISIS-kalifaatilla tuskin voi olla erityisasemaa. Avun pitäisi tulla vaikka natsi-isä muuttaisi ulkomaille ja veisi lapsensa äärioikeistolaiseen vallankumoukseen.

En ole varma, ovatko Amnestyn, Suomen Unicefin ja Punaisen Ristin hyvää tarkoittavat toimijat tai oikeusprofessoritkaan ajatelleet kaikkea ihan loppuun asti.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Niinpä. Tämä voi näyttää ennakkotapauksena suuntaa.

Itsekin olen ihmetellyt joidenkin halua panostaa tähän asiaan yhteiskunnan tai valtion pussista argumenttinaan, että "kansalaisia on autettava". Minä näet tulkitsisin niin, että ISIS:iin lähteneet ovat käytännössä luopuneet Suomen kansalaisuudesta. Tiedän kyllä, että tämä tulkinta ei täytä lakipykälien vaatimuksia. Tällaisten tapausten vuoksi tätäkin kohtaa lainsäädännössämme pitäisi muuttaa.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Muslimeista Ranskassa Politico-julkaisussa muutaman vuoden takaa: Ranskan
väestöstä noin 7 % on islaminuskoisia. Kyselyssä ilmeni, että noin 25-30 %
kannattaa sharialakia Ranskan omien lakien ohitse. Ja 30-40 % kovan linjan
islamia kannattajia. Miten Suomen muslimiyhteisö eroaa tästä, vai eroaako ?

Toisaalta monissa sanoma-ja aikakauslehdissä oli tilastoja rikollisuudesta
ja miten muslimit ovat edustettuina. Ranskan vankiloiden noin 78 000 vangista
60 - 70 % oli muslimeja. Hollannin, Belgian ja Iso-Britannian vastaavat suhde-
luvut samansuuntaisia. Täällä Suomessakin etenkin seksuaalirikoksissa muslimi-
dominointi kantaväestöön suhteutettuna on ollut esillä poliisien tilastoissa.

Ruotsista pari vuotta sitten tilasto käsitteli ja oli julkisuudessa: kaikista
raiskaustapauksista, joista oli annettu oikeuden tuomio, tekijöistä yli 60 %
oli ulkomaalaistaustainen. Afganistanin, Irakin ja etenkin Pohjois-Afrikan
taustaiset podiumin kärkisijoilla.

Kuinka moni Suomessa vähintään 5 vuotta oleskellut muslimi mies tai nainen on
työssä, jolla maksaa omat kuukausittaiset menonsa mm. asunnon, ruoan, sähköt
ym. Tämä lienee valtiosalaisuus edelleenkin tai kiusallinen tilastollinen on-
gelma, josta ei saa keskustella ainakaan Vihervassulaisilla suilla ?

Kuinka monessa viimeisen 10 vuoden aikana tapahtuneessa terrori-iskussa tai
joukkoraiskaustapauksessa ( viimeksi Saksassa muutama päivä sitten tapaus,
jossa 8 syyrialaista raiskasi 18-vuotiaan jne. ) tekijöinä on ollut muslimi ?

Pakolaisavulle täysi hatunnosto mutta pitäisikö vielä olla huolissaan Suomen
muslimiyhteisön maineesta ? Ja miksi pitäisi olla, en yhtenä suomalaisena voi
kulttuurieroille ja eri käsitykselle ihmisarvoista oikein yhtikäs mitään. Eikä
imaamikaan liikaa korvaansa lotkauta, kun seurakuntalainen pätee maastossa.

Vain pienellä otoksella ja vaivalla plus hyvällä muistilla ( ilman maton alle
lakaisua ) on melkoisen vaikea tarjota teetä ja sympatiaa sen enempää Isisin-
vaimoille, kuin koko muslimiyhteisöllekään. Katsokoot itse peiliin tekemisiään.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Kulttuurierot ovat tosiaan olennainen kotoutumiseen vaikuttava tekijä. Pääosin maahanmuuttajat kotoutuvat Suomeen hyvin, mutta vaikeammin kotoutuvia ryhmiäkin löytyy. Itse lähestyisin asiaa niin, että vaatisin maahanmuuttajilta enemmän ponnisteluja kotoutumisen eteen ja toisaalta lisäisin tukea tietyissä tapauksissa.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Taitaa olla liian asiallinen kirjoitus, kun ei kommentteja näy.

No itse asiaan. Ajatus ei ole minun, luin sen twitteristä. Siinä oli sama näkemys kuin blogistilla. Mitä nämä ISIS:iä paenneet ja täältä turvapaikan saaneet pakolaiset ajattelevat? Heitä varmaan pelottaa, kun heidän (mahdollisia) vainoajiaan tuodaan tänne.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Ilman muuta pelottaa. Enemmistöä Suomeen muslimimaista tulleista on pelottanut jo pitkään, ennen ISIS:kin, monenlainen islamilainen ääriajattelu.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Paljon on puhuttu myös lasten hakemisesta erikseen. Mihin vedetään ikäraja? Tunnetusti näitä lapsia aivopestiin jo aivan pienenä ja ruotsalaisen, leirillä vierailleen lääkärin mukaan, ISIS-äidit ovat edelleen ideologialleen uskollisia ja siirtävät sitä lapsilleen.

Olisi suoranainen lottovoitto saada tällainen lapsi oman lapsen luokkatoveriksi.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Isis naisia ei kyetä Suomessa tuomitsemaan. Eihän sotarikoksiin syyllistyneitä lähi-itäläisiä ole tuomittu. Asiat on vesitetty oikeudenkäynneissä. Irtopään roikottajat ja vastaavat ovat välttyneet tuomioilta.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Näin luulen myös. Kaikkia todisteita ei ehkä täältä käsin löydetä eikä kaikkia todistajia ehkä tavoiteta. Toteutuuko sitten oikeus?

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Minä en vaan jaksa uskoa, että niitä naisia sieltä ilman jonkin sortin agendaa laskettaisi lähtemään. Olkoon se agenda sitten minkä sorttinen tahansa, niin nämä naiset ovat vaaraksi yhteiskunnallemme. Ja entäpä sitten nämä, jo äidinmaidossa ISISin toimntaperiaatteet omaksuneet muksut, eivätkö ne ole yhtälailla vaarallisia. Ei se, että heidät "vieroitettaisi" ja sillä tavalla pelastettaisi kunnon kansalaisiksi, ole ollenkaan realistinen ajatus. Mutta nämä kukkiksethan eivät voi nähdäkään totuutta, muuten kuin omien, sameiden lasiensa läpi.
Olenkin ihmetellyt, miten jotkut asiantuntijoina itseään pitävät ihmisetkin ovat niin sinisilmäisiä, että puoltavat näiden ihmisten "pelastamista" - miltä? Siltäkö, että he ovat itse valinneet sen tien, kouluttautuneet terroristeiksi ja sitä kautta saaneet tehtävän, jota tulevat sitten tänne toteuttamaan. Kouluttamaan uusia aktivisteja ISIS-joukkoihin tai suorittamaan jonkun iskun. Oli se mikä tahansa, ei se ainkaan hyväntahtoinen tule olemaan.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Niin, asiassa on selviä turvallisuusuhkia.

Taisto Lehti

Hyvä kirjoitus jota suosittelen Marko Kivelälle ja kaikille Vihreille, Ohisalolle jne. jotka ainakin julkisuuden mukaan näyttävät ajattelevan vain Isis-naisten etua. Heidän ja heidän miestensä uhrien lukumäärä on moni kertainen.

Käyttäjän maunostranden kuva
Mauno Strandén

Entäs kuinkapaljon tänne tulleista on murhaajia ja kiduttajia? Jos siellä lainkoura oli jo saada heidät kiinni ja tuomiolle he lähti maahan jossa heitä palvotaan asunnolla ja täys ylöspidolla, miksi ei tehdä suomalaiselle samoin? Ihmettelen miksi jesidi naisia haluttu tänne vaikka heillä on tosi hätä ja heitä terrorisoineet on täällä palkinto esiparatiisissa?

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Jesidit todella ovat kansanryhmä, jota voidaan sanoa tämän konfliktin uhreiksi. Mutta ISIS-naisia minusta ei.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

*Perusteena ISIS-naisten Suomeen tuomiselle ovat monet väläytelleet heidän ihmisoikeuksiensa toteutumista.*

Kukahan väläyttelisi sitä, että ovat olleet tekemässä rikoksia juurikin sitä ihmisyyttä vastaan siellä? Toteutuiko jesidinaisten ihmisoikeudet heidän kauttansa? Kuka ottaa siihen kantaa? EVVK vai?

Toimituksen poiminnat