Jyrki Sipilä Maahanmuutosta - viisaasti

ISIS-naisten hakeminen Suomeen voitaisiin tulkita röyhkeäksi ja rasistiseksi

Päätellen somessa ja julkisuudessa näkyvästä viestinnästä joillakin suomalaisilla on jostain kumman syystä sellainen käsitys, että Suomi voi hakea omansa pois al-Holin leiriltä tuosta vaan. Näin ei ole. Millään Suomen viranomaisorganisaatiolla ei ole minkäänlaista toimivaltaa tuossa Syyrian koilliskolkassa, jossa al-Hol sijaitsee. Suomalaisilla viranomaisilla on toimivaltaa vain Suomen lainkäyttövallan alueella, joka loppuu siihen, missä maarajamme ja aluevesirajamme ovat. Poikkeuksena tästä tietysti diplomaattiset edustustomme.

Jotkut suomalaiset viestittävät, että ISIS-naiset on saatava al-Holista kotiin, jotta heidän ihmisoikeuksiaan ei loukattaisi. Jostain kumman syystä nämä suomalaiset tuntuvat ajattelevan, että näiden naisten ihmisoikeudet syrjäyttävät täysin irakilaisten ja syyrialaisten oikeudet heidän suhteensa. Näinkään ei ole. Irakilaisilla ja syyrialaisilla on oikeus suorittaa tutkinta ISIS-naistemme tekemisistä alueellaan ja sen jälkeen hakea ja saada oikeutta suhteessa ISIS-naisiimme, jos siihen on ilmennyt aihetta.

Nähdäkseni Suomesta ja meistä suomalaisista antaisi kovin merkillisen kuvan se, jos väen väkisin, piittaamatta irakilaisten ja syyrialaisten oikeuksista ISIS-naistemme suhteen, hakisimme – mikäli siis kuvitteellisesti tämän onnistuisimme tekemään – nämä naiset takaisin Suomeen. Joku voisi arvioida meidän tällaisen toimintamme olevan röyhkeää, etnosentristä, kolonialistishenkistä ja – jopa rasistista. Sivistynyt eurooppalainen hyvinvointivaltio, joka tietää, miten asiat hoidetaan ja hoitaa ne paremmin kuin muut, tulisi ja veisi omansa pois alempien kansojen kynsistä.

Joidenkin suomalaisten ajatteluun tuntuu sisältyvän outo ristiriita: Suomessa maahanmuuttajien tulisi ehdottomasti saada toimia kuin lähtökulttuurissaan konsanaan, mutta mahdollisten rikosten tapahtumamaa ei saisi tuomita kenties rikoksiin syyllistyneitä suomalaisia omien käytäntöjensä ja lakiensa – oman kulttuurinsa – mukaisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Sekin vähän kummastuttaa, että lapset voitaisiin hakea pois tuosta noin vain. Suomessa rikosoikeudellinen ikäraja on 15-vuotta. En tiedä mikä se Syyriassa on, mutta tuskin ainakaan Suomea enempää. Monet vanhemmista lapsista ovat myös voineet syyllistyä rikoksiin ja heidätkin pitää tuomita paikallisten lakien mukaisesti.

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä
Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Hyvä kirjoitus Pakolaisavun kaverilta.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Allekirjoitan Jouko Mikkolan kommentin (#2).

Blogista käy ilmi, että kirjoittaja on pintaa syvemmällä aiheessa, josta kirjoittaa. Näin jää pois yksisilmäinen ja tunnepitoinen "öyhötys", joka on pesiytynyt Puhevuoroon.
Vakeaa aihetta on tarkasteltu laajemmassa ja realistisessa asiayhteydessä. Tällaisia näkökulmia (ja perusteluja) toivoisi tulevan esiin politiikkojenkin suista ja kynistä

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Näiden ISIS- naisten toimet pitää tutkia. Tutkinta on tutkinnallisista syistä paras tehdä paikan päällä. Paikalliset viranomaiset hukkuvat tutkittavien määrään ja siksi saattaa olla mahdollista, että tutkittavien lukumäärän väheneminen ei ole paikallisviranomaisten mielestä ihan huono asia. Hyviä vaihtoehtoja ei ole mutta näkisin, että paikan päällä tehtävä tutkinta on se vaihtoehto, johon pitäisi pyrkiä, sen työläydestä huolimatta.

ISIS:tä paenneet voivat kokea tilanteen aika erikoisena, jos nämä kalifaatin jäsenet saapuvat Suomeen ja heitä ei näytön puutteessa voi tuomita. ISIS- kannattajat voivat levittää viestiään Suomesta käsin, mihin ISIS:tä paenneet sitten voivat paeta?

Käyttäjän jyrkisipila kuva
Jyrki Sipilä

Suomessa on jo historiaa siitä, että kansainvälisten konfliktien osapuolia päätyy tänne. Niin kuin toteat, tilanne on - ymmärrettävästi - tukala kaikille heistä. Käsillä olevassa tilanteessa on täysin sama uhkakuva.

Toimituksen poiminnat